Алелопатия в борбата с плевелите

Градинарите отдавна са наясно с концепцията за съвместното садене на различни видове зеленчуци, а понякога и цветя, ускоряващи растежа и производителността на съседите си.

Такива комбинации са краставиците и слънчогледа или боба, царевицата и тиквите.

Мнозина обаче не са чували за концепцията на “лошите съседи”: растения, които възпират растежа на насажденията около себе си – комбинации като боб засят в близост до лук и праз или чушки и броколи в комбинация с други видове чушки, тикви и домати. Това явление се нарича алелопатия. След по-внимателно вглеждане в споменатите ботанически реакции, осъзнаваме, че бихме могли да използваме това взимодействие в наша полза.

Според Института по хранителни и селскостопански науки към Университета във Флорида, терминът алелопатия описва химичните методи, до които едно растение прибягва, за да облагодетелства или навреди на други растения в района. Тези химикали са наричани алелохимикали.

Примери за алелопатия има много - например черният орех е печално известен с алелопатичния си ефект върху околните растения. Той потиска растежа на множество други дървета, храсти и тревисти растения, сред тях липа, бреза, бор, азалия и зеленчуци като доматите и картофите. По същия начин евкалипта и дървото нийм влияят зле на пшеницата, ако тя расте на разстояние по-малко от 5 метра.

Вземайки под внимание горната информация, градинарите биха могли да направят така, че явлението да проработи в тяхна полза. Ръжта, власатката и пшеницата могат да потиснат растежа на определени плевели. Не бива да се забравят ползите и в качеството им на покривни култури, особено когато части от тези покривни култури се използват като мулч или се култивират в почвата. Покривните култури слънчоглед и елда осигуряват полезни остатъци, намаляващи развитието на плевелите в полета с определени бобови насаждения.

Изследвания сочат, че покривната култура кротолария би могла да спре растежа на марулята и кълняемостта на семената на различни зеленчуци. Дори ядивните растения в градината ви биха могли да окажат алелопатичен ефект едно върху друго. Остатъците от броколито, например, въздействат върху растежа на други кръстоцветни зеленчуци, засадени след това.

Есенното засаждане на фуражна ряпа като покривна култура потиска растежа на плевелите дори през следващия сезон.

В допълнение алелопатичните вещества, приложени преди, по време на, или след употребата на синтетични хербициди, биха могли да увеличат цялостния ефект и на двата материала, намалявайки значително нуждата от изкуствени хербициди. В момента се проучват и водни екстракти от алелопатични растения за потискане развитието на различни видове плевели.

Ключът към успешното градинарство може би се корени в това да знаем кога да почистим старателно останките от предишни култури, а също кои видове могат да се комбинират и кои не. Колкото повече разбираме алелопатичните взаимодействия, толкова по-успешни ще бъдем в отглеждането на различни култури.

Източник: villagesoup.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини