Как властите да се справят с домашното насилие, тема на семинар днес в Смолян

Семинар за механизмите за дългосрочно прекратяване на домашното насилие се провежда в Смолян с подкрепата на областния управител Недялко Славов.

Мероприятието е на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие, организира се от Фондация „Асоциация Анимус” и е част от националната инициатива за популяризиране и подобряване работата, свързана с домашното насилие.

Инициативата е подкрепена от Мария Габриел – еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество, и е в контекста на обсъжданите нужди от законодателни промени в областта на насилието над жени, домашното насилие и необходимостта от подкрепа на жертвите на домашно насилие.

Според изследване на Световната здравна организация, 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години.

Според информации на неправителствения сектор всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, което означава, че над 1 млн. българки са жертва на това насилие, и над 1 млн. мъже в България са насилници.

В рамките на семинара в Смолян се обсъждат теми, свързани със съвместните действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество, услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители.

Лектори и участници са Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус”, Мирослава Карабиберова – МСС-България/ЦОП Смолян, Антон Хаджийчев – областен координатор за домашно насилие към ОД МВР – Смолян, Георги Кърпаров – административен ръководител, Районна прокуратура-Смолян, Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане” – Смолян, представители на Районен съд, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, неправителствени организации, социални работници, експерти.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини