Опасват Смолян с камери за видеонаблюдение, вандалите не спират да трошат и крадат

    Камери ще следят за опазване на общественото имущество. 37 камери за видео наблюдение вече има в Смолян и селата Кошница и Търън, както и на туристически обекти, други пет са в процес на монтиране в района на Спортната зала в Смолян. До края на годината други 113 камери за наблюдение ще бъдат поставени в райони на детски и учебни заведения, улици, надлези и пешеходни зони. Това стана ясно, след като Кметът на Община Смолян се ангажира с активно включване в работата на всички отговорни институции за справяне с вандалските прояви на хулигани, които чупят, крадат и повреждат общинско имущество. Освен грозни рисунки и разбири кошчета за боклук, недобросъвестни лица периодично ломят пейки, беседки, детски площадки, а последно бяха откраднати няколко от новите дървени сандъчета с кашпи цветя, съвсем скоро поставени на Пешеходната зона в областния град.

    Кметът подкрупя идеята на смолянчанката Карамфилка Топова всеки, който забележи злонамерена проява да снима с телефона си. „Изпращайте записите на лично съобщение в профила ми или на e-mail: obshtina_smolyan@abv.bg. Ще разгледаме всеки сигнал и ще предприемем съответните действия по закон и наредбата за осигуряване на обществения ред на територията на общината. Ще сезираме и полицията. Разбира се, това не е решение на проблема, но разчитаме на съвестните граждани, които да заснемат и алармират общинска администрация, за да намалим посегателствата върху общинското имуществ, обяви в профила си във Фейсбук градоначалникът. 
    В тази връзка той о тправя апел и към органите на реда да бъдат по-бдителни, защото по-голяма част от вандалските прояви са в централната част на града и то близо до сградата на полицията. 
    Кметът поясни, че относно видеонаблюдението, което би помогнало за решаването на проблема, в града и в обекти извън него постепенно се монтират камери и описа местонахождението им в община Смолян:
    Читалище "Балкански просветител" кв. „Райково“ - 3 камери
    РДТ "Николай Хайтов" - 1 обзорна камера към площадно пространство и каскадите
    Пешеходна зона, отдел "Държавен архив" - 1 камера
    ЦНСТ Устово - 6 камери
    Площад "Свобода" - 1 обзорна камера /въртяща се с приближение/
    Стадион Смолян /стария стадион/ - 6 камери
    Многофункционална площадка - 6 камери
    Спортна зала - 5 камери /в процес на монтаж/
    Басейн гр. Смолян - 4 броя камери
    Кметство с. Търън - 2 камери
    Сосковчето /посетителски център/ - 9 камери
    Момчилова крепост - 3 камери, сензори за движение и система за охрана
    Калето с. Кошница - 4 камери


    В обектите по ОП „Региони в растеж“, по изпълняваните от общината проекти, ще бъдат монтирани още 85 камери в образователни институции - ПМГ, ОДЗ "Буратино", в VІІ-мо СУ, в VІ-то ОУ и ПГПЧЕ, допълни кметът.
    26 камери предстои да се монтират по четирите надлеза, улиците „Беклийца“, „Евридика“, „Зорница“ и „Спортна“. Една камера ще има на детска площадка до Автогарата и една на пешеходна зона между ул. „Снежанка“ и ул. „Добруджа“.
    Повечето описани проекти ще бъдат изпълнени до края на настоящата година, което значи, че към общината ще работят 162 камери, от които 146 в областния град, допълва Мелемов.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини