Евтино агнешко от Нова Зеландия за Гергьовден

Агнешкото за Гергьовден запази цената си в Бургас, предаде „Фокус". Няма увеличение на традиционното за празника месо показа репортерска проверка на пазара до бившия магазин „Краснодар".
На повечето частни магазини покрай пазара цената на агнешкото бе на 9 лева, а на места - и по 10 лв., но там наплив от купувачи нямаше. В самия магазин до пазара агнешката плешка бе на цена 8,98 лв., а агнешкият врат - 9,98 лева. Причината да не поскъпне агнешкото точно преди празника, като обикновено ставаше преди години е, че в последните месеци в града врати отвориха няколко големи вериги магазини, които също се надпреварват да привличат клиенти и съответно държат по-ниски цени.
Проверка показа, че в големите вериги, където продават агнешко, в зависимост дали е охладено, замразено, родно или внос от Нова Зеландия - цената варира до 6,00 лева. Цяло агне охладено българско по произход се продава на цена от 12,40 до 11,96 лева. Преден бут на места е 9,70, а заден - 12,90. Най-скъпи са агнешките котлети - на цена от 16,31 лева. Замразена агнешка предна четвърт е на цена 11,75 лева, а замразен агнешки бут има и на цена от 13,91 лева.
Най-евтино е агнешкото внос от Нова Зеландия – замразена предна плешка се продава в една от големите вериги магазини на цена от 8,27 лева.
Между 4 и 5 лева върви килограм живо агне в Хасковско. Според фермери се търсят предимно по-малки животни. По думите им търговията е вяла. В месарските магазини цената на агнешкото достига 10-12 лева. Рядкост са клиентите, които купуват цяло агне.
Зеленчуците по пазара също не са повишили цените си осезаемо. Краставици могат да се намерят на цена от 1,60 лева до 2,20 - 2,30 лева. Доматите от 1,80 до 4,40 с български произход. Традиционните за Гергьовден спанак се продава на цена от 1,40 до 1,80, а джодженът, без който не може да се сготви агнешкото - е на цена от 0,30 до 0,60 стотинки. Прясната салата също може да бъде открита на различни цени - от 0,30 ст. за маруля до 1 лев за крехка къдрава салата.
Ден преди празника бургазлии масово купуваха агнешко месо, на места се образуваха дори и опашки, особено там където е по-евтино, но търговците заявиха ,че месо ще има за всички, за да посрещнат празника подобаващо.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини