Мадан с протестна декларация срещу закриването на Районната прокуратура

Изображение 1 от 2

    След извънредна сесия на Общинския съвет в Мадан, проведена на 18 юли е гласувана протестна декларация срещу закриването на Районната прокуратура в Мадан, което се планира от януари 2019г. Копия от декларацията са изпратени до премиера Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и Пленума на ВСС, както и до областния управител на Смолян Недялко Славов. 

    Местният парламент изразява категорично несъгласие с решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което, за да се оптимизира структурата на районните прокуратури в страната, се предлага закриването на 11 Районни прокуратури, две от които в Смолянска област – в Мадан и Чепеларе. Планира се те да станат териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян, а Общински съвет в Мадан се обяви против критериите и изложените мотиви за това предложение.

    Според общинарите в годишния доклад на Главна прокуратура по средна натовареност на един прокурор, през последните три години Районна прокуратура Мадан е далеч преди края на списъка от 113 прокуратури. През 2015 г. се намира на 61 позиция, през 2016 г. – на 60 позиция, а през 2017 г. – на 78 позиция. Според същия доклад тя е на първо място в област Смолян за отчетните 2015 г. и 2016 г. и на трета позиция за 2017 г. след Районна прокуратура - Смолян и Районна прокуратура – Девин. Според съветниците не е отчетен и факта, че Районна прокуратура – Мадан обслужва две общини Мадан и Рудозем с общо население 22 345 жители и 66 броя населени места, както и че предстои откриването на ГКПП – Рудозем-Ксанти през 2019 г., което ще промени и натовари допълнително средата за сигурност, дори и в национален мащаб.

    "Общински съвет - Мадан, сме убедени, че решението за преструктуриране на Районна прокуратура - Мадан е неправилно и недопустимо и настояваме Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе решение Районна прокуратура - Мадан да продължи своята дейност", сочи още декларацията на Об съвет в Мадан.

    Срещу предлаганите промени, които предвиждат закриване на прокуратурата и в Чепеларе, се обявяват и от Община Чепеларе. Общинското ръководство смята, че то ще повлияе негативно върху развитието на Общината и организира обществено обсъждане на проекта за закриване на прокуратурата и кани всички граждани на срещата, за да изразят становище по въпроса. Срещата е планирана за 25.07.2018Г. от 16.00ч. в заседателната зала на Общинската администрация.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини