През май 2020 г. гърците трябва да са готови с пътя от Димарио към границата над Рудозем

Изображение 1 от 3

    Гръцките власти са поели ангажимент до 3 месеца да се ремонтират пропаданията по трасето Златоград-Термес

    Днес областният управител на Смолян Недялко Славов и заместник -префектите от Ксанти Константинос Занаферис и Никос, направиха оглед на строящия се път от гръцкото село Димарио към българо-гръцката граница. В българската група е бил и председателят на българо-гръцкото дружество за приятелство Георги Чилингиров 

    „За отбелязване е високата степен на мобилизация от страна на строителя- гръцката компания „Актор“ и възложителя „Егнатия Одос“.  Два месеца след старта на дейностите, строителите пробиват изцяло ново трасе в пресечен планински терен.“, коментира Славов след огледа на място.

    Проектът включва изграждане на 9 километра пътна отсечка с ширина осем метра. Предвижда се строителството на два тунела, с дължина съответно 120 и 140 метра, както и изграждането на единадесет моста. Срокът за завършване на строителството е май 2020 година. 
    Гръцките представители са изразили намерения за рехабилитация и уширяване и на пътя между Димарио през Меливия и Ехинос. Славов е запознал гръцките партньори с напредъка на дейностите и от българска страна, като е поставил на вниманието на колегите си и въпроса с опасното пропадане на две места на пътя от Златоград към Термес.

    „Изядения“ път затруднява пътуването на преминаващите през ГКПП Златоград, като има сериозна опасност и от прекъсване на пътя.

    „Заедно направихме оглед на място и получих уверение, че до три месеца пътя ще бъде укрепен.“, каза областинят управител на Смолян и допълни, че заедно с гръцките си колеги е направил посещение и на ГКПП Златоград, където са коментирани засилените мерки за граничен контрол от двете държави върху продуктите от животински произход и меса, заради заразите от чума по прасетата и дребните преживни животни.

    „Уточнихме се инспекциите по строителството на пътя да са регулярни и да подпомагаме строителството на този важен и така чакан граничен преход, който ще укрепи връзките между жителите на нашите области още повеч.“, каза в заключение губернаторът на Смолян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини