3 °C

Котешки паразит ни прави предприемачи

Променящ съзнанието паразит, открит в котешките изпражнения, може да даде повече кураж на хората и да им помогне да преодолеят страха от провала, твърдят учени.

Според ново изследване заразата с организма токсоплазма гондии дава предимство на предприемачите и мениджърите.

Паразитът, който се разпространява от котки, атакува мозъка и може да предизвика личностни промени, свързани с поемане на повече рискове.

Макар рядко да предизвиква симптоми, освен лек грип, инфекцията с токсоплазма гондии дълго време се свързваше само с автомобилни инциденти, невротизъм и самоубийства.

Най-новите изследвания, обаче, сочат че паразитът всъщност води до вземането на по-рисковани решения в бизнеса и помага за поддържане духа на предприемчивостта.

В рамките на изследването било открито, че професионалисти, които редовно посещават различни бизнес събития е два пъти по-вероятно да започват свой собствен бизнес, ако са заразени с токсоплазма гондии.

Анализ на слюнката на близо 1 300 американски студенти показал, че тези, изложени на въздействието на паразита, е 1.4 пъти по-вероятно да започнат свой бизнес.

При тях вероятността да се фокусират върху мениджмънт и предприемачество, отколкото върху други области, също била 1.7 пъти по-голяма.

Анализ на данни от 42 държави разкрил, че в глобален мащаб наличието на инфекция с токсоплазма гондии е “последователен, положителен предвестник на предприемаческа дейност”.

Предприемачеството често се описва като високорискова, силно възнаграждаваща дейност, свързана с липсата на икономическа стабилност.

Откритията сочат, че притъпеният страх от провала, може да е ключов фактор, обясняващ връзката между токсоплазма гондии и предприемачеството.

Паразитът променя поведението на гризачите по начин, който увеличава риска те да бъдат убити и изядени от котки.

Плъховете, заразени с токсоплазма гондии, губят естествения си страх от урината на хищниците.

В резултат, паразитът подобрява шансовете за репродуктивен успех.

Макар токсоплазма гондии да прекарва част от жизнения си цикъл в гризачи, птици и други животни, той се размножава само в домашни котки и техните родственици.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини