Изложба от 100 годишни картички и писма от Италия и България гостува в Смолян

    По време на изложбата зрителите ще могат да си направят снимка за спомен, така, както са изглеждали нашите баби и дядовци преди век

    На 1 август в 18.00ч., в зала „Петър Стайков” на Клуба на дейците на културата в Смолян, ще бъде открита изложба „Поздрави от... Италия и България“. Тя е съвместна проява на Клуба и Италианския културен институт в София, а специално за случая идва и директорът на института Луиджина Педди.

    Изложбата е пътуване „по пощата“, продължило цял век, разказано чрез картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки. Тези любопитни документи придружават посетителя в разглеждането на моменти от италианската и българската история и еволюцията на двата народа от края на XIX век до наши дни. Колекцията показва, че въпреки развитието на технологиите, вълненията отразени в писмата и картичките, тяхното очакване и радостта, която носят са незаменими.

    По време на изложбата зрителите ще могат да си направят снимка за спомен, така, както са изглеждали нашите баби и дядовци преди век. Тя ще остане отворена за посетители до 15 август 2018 г.

    Луиджина Педди е магистър по литература и чужди езици от Римския университет „Ла Сапиенца“. През 1984 г. печели награда на Европейската програма за обмен за Италия и става официален обучител на учители към департамента за обществено образование. По-късно защитава магистратура по Управление на културата в университета „Ка Фоскари“ – Венеция. От 1998 г. работи към Министерството на външните работи на Италия. Била е в Шанхай, където основава първото италианско училище „Джани Родари”, в Сао Пауло – Бразилия, Каракас – Венецуела. От 2015 г. е директор на Италианския културен институт в София.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини