Забраняват цигари и наргилета в "найлоновите" заведения и покрити тераси?

В нов опит да спре дима в заведенията, държавата планира промени в закона.

Пълна забрана на пушенето в пристройки на заведенията, дори на покритите тераси и тротоари, които често са оградени с найлонови стени и покриви, са част от промените в Закона за здравето, подготвени и пуснати за обществено обсъждане от здравното министерство. Предвижда се забрана и за модерното сред младежите пушене на наргиле в затворени помещения. Експертите смятат, че не трябва да се пуши на място, което има покрив и поне 3 стени, без значение от какъв материал са изградени.

Новите текстове са качени за обществено обсъждане на сайта strategy.bg.

Здравното министерство е категорично, че пушенето на наргиле уврежда дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Ведомството иска още да се направи промяна в съществуващата към момента забрана, като се пормени дефиницията "закрито обществено място".

Забраната за пушене на закрито беше въведена през 2012 г. , но множеството нарушения са свързани именно със свободното тълкуване на тази формулировка. Особено през зимата на тротоарите се изнасят маси, които се запечатват плътно с платнени или полиетиленови ограждения, в които се пуши, обясняват от министерството в мотивите към законопроекта, целящ затягане на контрола за спазване на забраната за пушене на закрито. 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини