Трети ден на протести в Румъния (видео)

Трети ден на протести в Румъния. В неделя десетки хиляди хора се събраха на Площада на победата с искане за оставка на правителството. Недоволството на гражданите е заради законодателни промени, най-вече в областта на правосъдието. За разлика от протестите в петък и събота, снощните преминаха без сблъсъци. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова призова управляващите в Букурещ да преразгледат спорните съдебни реформи.

"Оставка", "крадци", "стига корупция" - тези думи за трети пореден ден огласиха Площада на победата в Букурещ. Между 10 и 15 000 души се събраха пред парламента. За разлика от петък, когато най-малко 450 души бяха ранени, вчерашната демонстрация премина спокойно.

Ще бъда тук толкова време, колкото е необходимо. Нямам доверие на институциите, нямам доверие и на жандармерията. Действията им в петък бяха като на наемни убийци - уж са тук, за да защитават гражданите, а се наложи ние да се пазим от тях. Бях много близо до загражденията, няколко пъти ме атакуваха със сълзотворен газ. Започнахме да бягаме, но нямаше къде да отидем.

От месеци Румъния е честа арена на протести. Сегашната вълна от недоволство е организирана от румънската диаспора, живееща в чужбина.

Мнозина са се върнали в страната специално за да протестират.

Хората настояват правителството на Виорика Дънчила да подаде оставка, искат и преразглеждане на спорните промени в наказателния кодекс, с които бяха облекчени наказанията за злоупотреба с власт. Капката на търпението на румънците преля с отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията - Лаура Кьовеши.

Не знам по какъв начин да изразим недоволството си, освен чрез протести. Светът трябва да ни чуе.

Време е да спрат да ни управляват хора, които пишат законите така, че на тях да им е добре.

Управляващите Социалдемократи получиха и остри критики от Брюксел, този път от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, според която е в техен интерес да преразгледат съдебната реформа. В интервю за германския вестник "Велт" Йоурова заяви, че сегашният закон заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини