Юруков: Костов ще отстрани Надежда от евролистaта

Екслидерът пак притиска сините
Изключеният бивш лидер на СДС Пламен Юруков, който обаче юридически все още е председател на партията, хвърли поредната "бомба" в публичното пространство. Според него лидерът на ДСБ Иван Костов цели да отстрани Надежда Михайлова от първото място в евролистата на Синята коалиция. Юруков, който е противник на коалицията между СДС и ДСБ начело с експремиера, подаде документи в ЦИК за самостоятелно участие на СДС на евровота и късно снощи получи регистрация.

Подаването на документите от Пламен Радонов (б.ред. де юре главен секретар на СДС, който също беше изключен от партията по настояване на сегашния лидер Мартин Димитров) в ЦИКЕП е вид гаранция и нова възможност за СДС, заяви в понеделник пред БНР Юруков. Той заяви, че според него членовете на СДС трябва да участват в листата на СДС. „Ако някой е решил да участва в коалицията „Костов" трябва да имат предвид, че се явяват срещу собствената си партия", коментира той.

„Политически аз съм против плана „Костов", който цели обезличаването на СДС и в друга част от неговия план е, че костовистите вече са получили инструктаж да ползват механизма на преференцията, за да отстранят Надежда Михайлова от първото място в листата. Аз съм за това СДС да участва на изборите и името СДС да се чува, а да не се размива от някакво измислено име на коалиция", каза още Пламен Юруков. Той допълни, че трябва много бързо да се реагира, за да може СДС да се яви на изборите за Европейски парламент и поясни, че за тези избори трябва да има щаб, управление, „така че съвсем естествено е и управлението на сградата да бъде поето".

Както е известно бившият външен министър от СДС Надежда Михайлова е водач на обединената листа на Синята коалиция. На второ място е Светослав Малинов от ДСБ, а на трето – Петя Ставрева от Обединените земеделци на Мозер. Вчера Синята коалиция, в която участва и СДС начело с Димитров подаде документи в ЦИК за участие в евровота. Поради това, че Мартин Димитров не е регистриран от съда като лидер на сините, абревиатурата СДС няма да присъства на бюлетината на Синята коалиция.

Реално СДС участва в Синята коалиция заедно с ДСБ и другите партии за евроизборите, като водач на листата е Надежда Михайлова, контрира пък лидерът на ДСБ и съпредседател на коалицията Иван Костов.

Практически Ахмед Доган участва с две листи – тази на ДПС и тази на СДС с Пламен Юруков, смята бившият премиер. Фактически СДС с лидер Мартин Димитров е създател на Синята коалиция, добави той. Според него вчера в ЦИК са били събрани тези, които са в така наречените плаващи мнозинства, за да бъде регистриран Юруков. Той напомни, че за разлика от днешната реакция на избирателната комисия, навремето те не са попречили да бъде регистрирана партията на Симеон Сакскобургготски и дори на Коалиция за България при някои детайли, които са могли да не бъдат пренебрегнати.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини