Хората вече търсят начини да изолират целодневния си достъп до интернет

За първи път напоследък продажбите на мобилни телефони с ограничени функции само за приемане и отправяне на позвъняване, са се увеличили през миналата година с 5%, съобщи телевизия Скай нюз.

От своя страна ръстът в продажбите на смартфоните, които позволяват безбройните услуги на интернет, е само 2%. Една от причините за тази тенденция е в това, че уморилите се от социалните мрежи клиенти искат да се изолират от целодневния достъп до тях. "Просто ме дразнеше фактът, че постоянно бях в него (бел.ред. телефона). Постоянно се намирате или в страницата на Facebook, или в Instagram. И колкото по-често го правите, толкова повече ви се струва, че това ви е необходимо“, признава Мери Ърскин, която решила да си купи "античен" мобифон.


Британски психолози предупреждават, че при редица ползватели на смартфони при прекалено честото използване на апаратите се развива истинска зависимост от техните приложения, което е характерен синдром, подобен на този при наркотичната зависимост.

Според последните данни от изследвания на медийния регулатор Офком, една пета от пълнолетните жители на Великобритания прекарват в интернет повече от 40 часа седмично и мнозинството от тях се смятат за зависими от своите телефони, таблети, компютри.

Развитието на съвременните технологии кардинално промени всекидневния живот на британците, които сега средно на 12 минути поглеждат електронните си устройства. В момента 64% от анкетираните са казали, че не могат да си представят живот без съществуване на глобалната мрежа.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини