Руски тролове внасяли разкол сред обществото по темата за ваксините

Ботове и руски тролове са разпространявали подвеждаща информация относно ваксините в Туитър, за да внесат обществено разцепление и да разпространят зловредно съдържание преди и по време на американските президентски избори, твърди новопроведено изследване.

Учени от Университета Джордж Вашингтон направили откритието, докато се опитвали да подобрят комуникацията между здравните работници в социалните мрежи.

Изследването се натъкнало на няколко акаунта, за които сега се знае, че принадлежат на едни и същи руски тролове, намесили се в американските избори, разпространяващи зловредно съдържание и публикуващи туитове относно ваксините.

Темата за ваксините била използвана, за да предизвика разцепление сред американското общество. Те подкопавали общественото доверие към ваксинирането, за да изложат на риск от инфекциозни заболявания обществото.

Изследването се появява в момент, в който Европа е изправена пред най-големия от десетилетия наред бум на заболяването морбили, който се обяснява с драстичния спад в броя на ваксинираните деца. През първите 6 месеца на 2018 на континента са регистрирани 41 000 заболели, това е повече от случаите през цялата 2017. Междувременно броят на неваксинираните деца, без за това да има медицински причини, в САЩ продължава да нараства.

“Оказва се, че много от антиваксърските туитове идват от акаунти с неяснен произход. Възможно е да са ботове, обикновени потреители или “киборги” - хакнати акаунти, превзети от ботове. Макар да не знаем точно какъв брой туитове са генерирани от ботове и тролове, откритията ни подсказват, че значителна част от онлайн дискусиите относно ваксините са дело за зловредни източници със скрити подбуди”, казва Дейвид Брониатовски от Университета Джордж Вашингтон.

Руснаците обвързвали ваксините с противоречиви за американската общественот теми като Бог, раса, социална класа, отношение към животните. Често туитовете били насочени към легитимността на американското правителство.

След като учените се фокусирали върху руските тролове, веднага станало ясно, че те имат далеч повече публикации, посветени на ваксините, в сравнение със средностатистическия потребител на Туитър - близо 22 пъти повече.

Различните ботове разпространявали различен вид подвеждаща информация – някои използвали антиваксърски постове като стръв, за да примамят последователите си да кликнат на реклами свързани със зловредни сайтове.

Социалните мрежи продължават с опитите си да прочистят акаунтите, разспространяващи подвеждаща информация. През февруари Туитър деактивира 3 800 акаунта на интернет изследователска агенция, подкрепяна от руското правителство, през април бяха изтрити още 135 акаунта на същата организация.

Тази седмица Фейсбук също деактивира 650 фалшифи профила, свързани с Русия и Иран, разпространявали подвеждаща информация. Новопроведеното изследване не е взело под внимание Фейсбук, който си остава притегателен център за антиваксърската дейност.

“За мен е впечатляващо колко добре организирано и сложно устроено е станало антиваксърското движение”, казва Питър Хотез, директор на центъра за разработване на ваксини към Медицинския университет Байлор в Тексас. “Голяма част от подвеждащата информация се появява от нищото, и аз винаги съм се изненадвал от този факт”.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини