За броени дни мечка стръвница разкъса 11 овце в родопско село

Голяма мечка стръвница нанесе сериозни щети върху стадото на животновъд от село Гълъбово, община Баните. През нощта във вторник срещу сряда, мечката е нападнала стадо оставено да пренощува на открито в местността Кочаково, в близост до Гълъбово. Потърпевшата стопанка Сийка Антонова Димитрова е земеделски производител и отглежда 250 броя овце.

"Намерихме 7 трупа на разкъсани животни пръснати в района около нападението, но със сигурност има още". Това каза за СмолянБГвести кметът на родопското село Асен Дерменджиев, който обикалял днес заедно със стопаните, за да издирват труповете и да събират пръснатите животни.

По думите му - нападението на 28 август е поредното за последните три дни от стръвницата. Преди две нощи тя е нападнала добитъка на друг стопанин, оставил стадото си край близкото село Сливка. Според кмета това е първата щета върху животни в неговото село, но местните овчари са вдигнали ръце от звяра.

„Това е голямо животно, видях следите от лапите и са около 20см.“, обясни кметът, който е ловджия в местната дружинка. На място днес са пристигнали екипи от РИОСВ Смолян и горското, които са направили оглед на мястото на инцидента.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини