Евтаназираха десетки прасета в Тутраканци заради чумата

В село Тутраканци, в което бе открито първото в страната огнище на африканска чума по свинете, по хуманен начин са умъртвени всички животни. Това съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, пише Дарик.

Той уточни, че първоначално се очаквало да бъдат умъртвени около 30 животни, но те се оказали общо 65, тъй като има доста нерегистрирани в населеното място. По думите му това е слабост за много населени места. Акцията по умъртвяването на животните е приключила днес. Труповете им се загробват на място.

Министърът каза, че успоредно с това от вчера са предприети действия и селището е под възбрана за движение на животни и животински продукти. В същото време в селото се извършва и дезинфекция. Външни хора в селото не се допускат, докато не приключи дезинфекцията, обясни министърът.

В трикилометровата зона има още едно населено място, от което днес се вземат проби. Резултатите ще станат известни до ден-два. В следващите дни вземането на проби ще продължи в 10-километровата зона.

Формата на обезщетение на собствениците е по пазарни цени. Собствениците на нерегистрирани животни обаче не могат да получат такова обезщетение.

Едно от съмненията за разпространението на заразата е чрез фуражи, каза още Порожанов. Той допълни че заради заразата във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.Съдържанието на тази публикация не бе открито.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини