Течът на МКС саботаж?

Течът на Международната космическа станция може да е саботаж, твърди ръководителят на Руската космическа агенция Роскосмос, докато разследването на инцидента продължава.

Дмитрий Рогозин заяви, че дупката, открита миналия четвъртък в руски кораб Союз, е направена от пробивен инструмент и може да се е появила там умишлено – още на Земята, или по-късно в орбита.

“Имало е няколко опита за пробиване, изглежда че инструментът е бил държан от трепереща ръка”, каза Рогозин

“За какво става въпрос, производствен дефект или преднамерени действия. Проверяваме версията за пробив на Земята. Но съществува и друга версия, която не можем да отхвърлим: умишлена намеса в космоса”

Астронавтите запечатаха дупката, която причини незначителна загуба на налягане.

Държавната комисия ще назове виновника по име, обяви Рогозин, като добави, че за компанията, произвела кораба Союз – Енергия, това е въпрос на чест.

Помолен да коментира обвиненията за възможен саботаж, говорител на НАСА прехвърли всички въпроси към Руската космическа агенция, която разглежда анализите на комисията.

Първоначално Рогозин обяви, че дупката, отстрани на кораба пренасящ астронавти, най-вероятно е причинена от малък метеорит, но по-късно тази версия бе отхвърлена.

Руски депутат, който е и бивш космонавт, предположи, че емоционално нестабилен астронавт може да е направил умишлено дупката, за да се върне по-скоро у дома. “Всички сме хора, всеки иска да се прибере у дома, но този опит е доста подъл”, каза Максим Сураев от управляващата партия на Владимир Путин.

“Ако космонавт е извършил подобно нещо – а такава версия не може да се отхвърли – това е много лошо”, добавя Сураев, който два пъти е бил на борда на Международната космическа станция.

“Моля се на бог да е производствен дефект, макар че и това би било тъжно – нищо подобно не се е случвало в цялата история на космическите кораби Союз”

Александър Железняков, бивш космически инженер, обяснява пред агенция ТАСС, че пробиването на дупка в условия на нулева гравитация би било почти невъзможно в тази част на космическия кораб.

“Защо му е на някой космонавт да го прави”, се пита той.

Дупката се намира в част от кораба Союз, която трябва да бъде изоставена в космоса и не е предназначена за връщане на хора обратно на Земята.

Неназован източник твърди за ТАСС, че корабът може да е бил повреден по време на тестове на космодрума Байконур в Казахстан, след като е преминал първоначалните проверки, а след това грешката набързо да е била прикрита. “Някой е сгафил, уплашил се е и е запечатал дупката”, спекулира източникът, но след това уплътнението е засъхнало и е паднало, когато Союз се е скачил със станцията.

Комапанията Енергия ще провери за възможни дефекти по всички кораби Союз и Прогрес – непилотирани апарати, използвани за превоз на товари.

Международната космическа станция е едно от малкото американо-руски сътрудничества, останали незасегнати след кризата в отношенията между двете държави и санкциите на Вашингтон.

В момента на борда на Международната космическа статнция има двама космонавти от Русия, трима от НАСА и един германец от Европейската космическа агенция.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини