Мона Лиза е имала проблеми с щитовидната жлеза

Лекари от Медицинската школа на Харвард и Университета на Калифорния в Санта Барбара опровергаха констатациите от предишни изследвания и заявиха, че жената, изобразена на известната картина "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, страда от проблеми с щитовидната жлеза.

Както пишат учените в писмо до редактора на списание Mayo Clinic Proceedings, Джокондата страда от намалена функция на щитовидната жлеза, причинена от скорошна бременност.

През 2004 г. група ендокринолози и ревматолози от Белгия откри у Лиза Герардини ксантелазма (типични плаки в клепачите, срещащи се при жени с метаболитни нарушения) и липом (възпаление на мастната тъкан). Учените заключават, че жената трябва да има наследствено заболяване на липидния метаболизъм (хиперлипидемия), което води до развитието на атеросклероза и преждевременна смърт при жените на възраст от 37 години. Освен това, авторите на анализа предполагаха, че усмивката на Лиза не е нищо повече от парализа на лицевия нерв.

В нова работа, американските лекари отхвърлят ​​заключенията на своите белгийски колеги. Според тях Лиза Герардини не е живяла 37 години, а е доживяла до преклонните за онези времена 63 години. Освен това учените твърдят, че Лиза има хипотиреоидизъм - състояние, причинено от намалена функция на щитовидната жлеза. В подкрепа на тази хипотеза се говори и жълтеникавият тен, характерен за това състояние, както и отсъствието на вежди и отместената назад линия на косата на главата. Освен това учените са открили симптоми на увеличение на щитовидната жлеза (т.нар. "гуша"). Хипотиреоидизмът често се наблюдава при бременни жени, а историята казва, че портретът на съпругата е поръчан от търговец в чест на раждането на техния син.

Учените са съгласни, че Лиза може да е имала нарушение на липидния метаболизъм, но не наследствено, а вторично - поради хормоналното разстройство. Според хормоналната хипотеза слабата усмивка на жената е следствие от моторно увреждане и мускулна слабост - при това състояние ѝ е трудно да се усмихва нормално.

Изследователите отбелязват, че е възможно Лиза изобщо да не е болна. Липсата на вежди може да се дължи на модата, а жълтеникавата тен - на промяна в цвета на боята през вековете. Леката усмивка е била характерна за много герои в картините на Да Винчи по това време. Ако обаче е нужно да се даде на Джокондата диагноза, тогава предложената от  изследователите е най-вероятната.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини