ТЕЦ "Варна" стана собственост на Ахмед Доган

Неработещата от три години ТЕЦ "Варна", която от година е собственост на семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, вече има нов собственик.

С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", съобщава "Капитал".

Сделките са сключени в началото на август, но са вписани чак на 4 септември, като вероятно причина за забавянето е сривът на Търговския регистър, посочва изданието.

Данаил Папазов не е открит на мобилния си телефон за коментар по темата.

Самият Доган вече пет години не заема публична длъжност и не подава имуществени декларации, така че няма актуална информация за личното му богатство.По време на политическата си кариера дългогодишният лидер и впоследствие почетен лидер на ДПС Ахмед Доган не е бил никога пряко собственик или управител на фирми. За най-близко до бизнес може да мине полученият от него 1 млн. евро хонорар по проекта "Цанков камък", за което беше разследван за недеклариран конфликт на интереси, посочва изданието.

Папазов купи централата от ЧЕЗ и я върна към живот благодарение на подаръци от държавата и без реално да произвежда ток. Това стана чрез така наречения студен резерв - мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

Сн.: Ахмед Доган по време на пресконференция след парламентарните избори през 2009 година
Vladimir Petkov - https://www.flickr.com/photos/kaladan/3694538413/in/set-72157621051170054/

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    20:34, 14 сеп 2018
    Народът добре го е казал - двама се карат, третият печели.Докато Корнелия търси цаката на Бойко и от всяко нещо успява да сътвори скандал , Доган си плете кошницата . Първо минералните води , после енергетиката , очаквам да се насочи към хляба и алкохола.
    • Ха
      Ханко Брат
      0 0
      15:18, 18 сеп 2018
      Той е собственик на държавата вие за някъкъв ТЕЦ .А скандалите между Боко и Курнела са само за пред електората. Иначе си папкат съвместно и обилно от държавната баница.
Последни новини