Чии са офисите и заведенията, в които влезе прокуратурата

Двете заведения и офиси, в които рано тази сутрин влязоха от спецпрокуратурата, са свързани с Евлоги Станоев - Голямата Бирма.

Рано тази сутрин се извършват спецпрокуратурата започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група за производство на цигари и пране на пари.

Оказва се, че "Сръбски ресторант Бест" се стопанисва от Евлоги Станоев - Голямата Бирма, който е взел емблематичното заведение под наем от Коко Динев. Става въпрос за култовата кръчма "Кошарите", която вече е сръбска скара.

Според публикации в медиите ресторант "Везувий", който се намира в столичния квартал "Иван Вазов", се свързва с Лидия Станоева. Тя е майка на Георги Станоев - Бирмата, който е бивше гадже на фолк певицата Преслава. Сръбски ресторант Бест пък е собственост на бащата - Евлоги Станоев - Голямата Бирма.

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Пловдив.

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната - в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

При предишната акция  бяха установени четири незаконно работещи фабрики на територията на страната - в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол.

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт - цигарите, обслужващата ги техника - мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Към настоящия момент двама от задържаните преди време са с мярка за неотклонение "задържане под стража", а четирима са с мярка "домашен арест".

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от хора, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини