Смолянчанка донесе октомврийски люляк за празника на архиерейската църква

    В чест на Покров Богородичен в Смолян цъфна люляк

    Празнично украсен, храмът към Архиерейското наместничество в Смолян „Покров на Пресвета Богородица“ днес отбеляза своята Покровителка със света божествена Литургия и в присъствието на много богомолци въпреки дъжда преди обяд. Богослужението възглави Негово Високопреподобие  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение с трима свещеници, църковен хор и двама иподякони.

    Празникът Покров на Пресвета Богородица,  както гласи Преданието, припомня явяването на Божията Майка в Константинопол  в началото на Х век, за да запази жителите на града от варварско нашествие. Нейното явяване  опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

    Архимандрит Висарион призова Божията Майка да ни помага, да  бди над семействата, Родопа планина, над целия български народ. 

    Сред многото развълнувани богомолци бе и Мария Славчева от Смолян, донесла люляк, цъфнал за втори път тази година в двора й. "Щом люлякът отново  цъфна и то пред празника на Покров Богородичен, приемам го за знак, че в България всичко ще тръгне напред. Надявам се. Първото цъфнало клонче донесох на Богородица, но има още напъпили клони да цъфтят за два-три месеца напред. Благодаря за този красив празник в Смолян!“

    За празника беше отслужен благодарствен молебен и раздадена благословена храна, а сред гостите бяха и ктиторското  семейство Росица и Георги Чилингирови от Райково.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини