1 °C

Как може да видите нещо, което не съществува и да не видите нещо, което съществува

Изследователи разработиха две нови илюзии, които разкриват как сетивата ни могат да си влияят едно на друго - по-специално, как звукът може да доведе до визуални илюзии.

Тези илюзии се появяват толкова бързо, че предизвикват явление, наречено постдиция (за разлика от предвиждането), при което стимул, който се случва по-късно, може да повлияе обратно на нашето възприятие на по-ранно събитие, разказва ScienceDaily.

Ние възприемаме света чрез нашите сетива, от непрекъснатия поток от гледки, звуци, миризми и др.  Нашите мозъци приемат тези сигнали и ги обработват, като пораждат нашите индивидуални възприятия за света. Но понякога нашите сетива ни лъжат, пораждайки перцептивни илюзии. Изследователите отдавна изучават такива "измами на съзнанието" и за тази цел дори сами създават илюзии.

Изследователи от Калифорнийския технологически институт разработиха две нови илюзии, наречени "Илюзорният заек" и "Невидимият заек", които разкриват някои от странните ефекти, които нашите сетива могат да имат върху мозъка ни.

 

Изследването им е публикувано в списание PLOS ONE.

Изследователите отбелязват, че тези илюзии възникват светкавично и илюстрират феномен, наречен "постдикция", когато стимулите въздействат на нашето възприемане на събитието, което се случило по-рано,  ретроактивно, тоест постфактум.

"Илюзиите са наистина интересен прозорец в мозъка. Чрез разследване на илюзиите можем да изучим процеса на вземане на решения в мозъка. Например, как мозъкът определя реалността въз основа на информацията от множество различни усещания, които понякога са шумни и противоречиви? Мозъкът използва предположения за околната среда за решаване на този проблем. Когато тези предположения са погрешни, могат да възникнат илюзии", обяснява един от водещите автори на изследването Ноел Стайлс (Noelle Stiles).

В предишни изследвания е изследван ефектът върху мозъка на едни и същи стимули, а сега специалистите решиха да разгледат ефекта от различни усещания.

Те избират акустични и визуални стимули, които се възприемат от мозъка за по-малко от 200 милисекунди (една пета от секундата). В същото време мозъкът, опитвайки се да се справи с натрупването на нова информация, съчетава получените усещания и, за да ги превърне в опит, използва постдикцията.

Първият тест, разработен от учените, се нарича "Илюзорният заек" (Illusory Rabbit). Състои се в това: човекът чува три звукови сигнала с интервал от 58 милисекунди. В същото време гледа екрана, където се появяват присветвания в момента на първия и третия сигнал: първият е от лявата страна на дисплея, а вторият е отдясно.

 

Видеоклипът долу показва тази илюзия. Трябва само да се съсредоточите върху кръста в горната част на видеоклипа и да броите броя на присветванията, които виждате под него.

Експериментите показват, че повечето хора по време на втория сигнал, който не е придружен от присветване, все пак го виждат в центъра на екрана.

Фактът, че една илюзорна светкавица се появява между лявата и дясната, показва, че първо, мозъкът обработва визуалната и акустична информация едновременно и комбинирано, и второ, използва постдикцията. В този случай той поставя присветването на най-логичното място, като се предполага, че във втората двойка "звук-светкавица" последната е пропусната, обяснява Стайлс.

Втората илюзия, описана от екипа на Калтек, се нарича „Невидимият заек” (Invisible Rabbit) и също се свързва с визуални и акустични сигнали. По същество това е "Илюзорният заек" наопаки.

На екрана се появяват три присветвания, вляво, в средата и вдясно. Но само първото и третото са придружени от звуков сигнал. И в този случай, мозъкът игнорира втората светкавица, въпреки че всъщност човекът я вижда.

 

И двата експеримента показват, че акустичните стимули могат да генерират визуални илюзии и мозъкът ни синтезира тези усещания, създавайки съответно илюзорно възприятие, заключават специалистите.

"Значението на това изследване е двойно: първо, то определя постдикцията като ключов процес на обработка на възприятията както за едно усещане, така и за множество. Това може да звучи загадъчно, но не е така ... Трябва да вземем предвид колко време е нужно за мозъка да обработи по-ранните визуални стимули През това време следващите стимули с различно значение могат да променят първите.

Второто значение е, че тези илюзии се отнасят до много редки случаи, когато слухът влияе на зрението, а не обратното, което посочва динамичните аспекти на невронната обработка в пространството и времето ", обобщава един от водещите автори Шинсуке Шимодзо (Shinsuke Shimojo).

Според него в бъдеще този вид изследвания ще помогнат да се научи повече за работата на мозъка и за характера на определени патологии и ще бъдат полезни и за разработването на нови сензорни интерфейси и други устройства за хора със зрителни увреждания.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
18 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
18 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
18 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
18 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
18 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
18 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
18 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
18 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
18 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
18 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
18 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
18 яну 2020
Последни новини