Горски експерти: Справихме се с короядите, поразените територии намаляват

Изображение 1 от 3

    Към началото на месец октомври 2018 г. състоянието на иглолистните гори на територията на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян се подобрява, планът за усвояване на повредената дървесина е изпълнен на над 90%, а кризата от масовото размножение на корояди, унищожаващи гората, е преодоляна.

    Това обявиха днес на пресконференция в областната управа горски специалисти от ЮДЦП в Смолян, РУГ и областната управа, които отчетоха резултатите от всички предприети мерки, след поредица от бедствия през последните около 4 години. Гората пострада от тежки снегове през 2015г, последвано от масово нападение и унищожаване от корояди, които бързо се разпространяваха заради хилядите кубици изпочупени, паднали и бързо съхнещи дървета. В началото на тази година последва ново бедствие-бурни ветрове повалиха горски насаждения на големи територии-около 700 ха., особено сериозни бяха пораженията в района на Смолян и околните населени места.

    Властите взеха различни мерки - започна поетапно изчистване на съхнещите дървета, които ставаха среда за бързо развитие на корояда. Намалиха се цените за продажба на дърва за огрев от повредена дървесина, облекчи се процедурата за добиване, направени бяха промени в нормативната база. Взеха се мерки за химическо и друго унищожаване на короядите.

    Така в резултат на предприетите дейности, днес горските отчитат овладяване на бедствието с короядите и смятат, че проблемът е решен.  Анализът на експертите сочи още, че проведените лесозащитни мероприятия за намаляване популацията на короядите – залагане на ловни дървета, поставяне на феромонови уловки и други, са дали резултат и в сравнение с 2017 г. и 2016 г. , през настоящата година се наблюдава спад на инвентаризираните площи с нападения от корояди.

    В не малка степен това се дължи на своевременната намеса в съхнещите насаждения, сочат специалистите и допълват, че сред най-ефективните мерки е извършеното намаление на продажната цена за иглолистната пострадала дървесина на 1 лв./пр.куб.м. на физически лица на корен за лична употреба, което води до усвояване на значителен обем от тази дървесина. 

    Повалената от ветровете дървесина в района на Смолян е усвоена на над 70% и до края на годината ще бъде разчистена изцяло. В същото време естественото залесяване на поразените площи е много добро и няма да се налага сериозно изкуствено залесяване на тези територии.

    Над 3. 340 млн. кубически метра е цялото количеството на пострадалата от всички бедствия дървесина на територията на ЮЦДП Смолян, а възложеният добив е реализиран на 91%, отчетоха експертите. В Смолянска област са реализирани средно по 250 хил. куб.м. пострадала дървесина годишно, като най-много е била през миналата година-почти 300 хил.куб.м. стояща дървесина.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини