Техници на Софийската опера ошарили Паметника на мира в Хирошима, уволняват ги

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера и балет са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за БНТ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението, което тече в момента, трупата ще се извини пред публиката.

Извинение вече поднесе българското Министерство на външните работи.

Карталов заяви, че не знае какви са причините за извършеното посегателство срещу паметника от двамата служители. Те трябва да отговарят лично. Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. Но ние сме решили - те са извадени от състава на операта, подчерта директорът на Операта.

На този голям успех на Софийската опера и балет и на този триумф на българската култура в Япония в седмото й гостуване - безпрецедентен. При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка, ние нямаме персонална вина за тяхното поведение, изтъкна Карталов.

По неговите думи позорът, който тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България, каза в заключение Пламен Карталов.

Софийската опера и балет разпространи и официално съобщение, подписано от своя директор. В него се изразява "искрено възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини