Авокадото не е веганско!

Едно видео, включващо част от комедийно шоу-викторина на BBC, наречено QI,  наскоро стана популярно във Фейсбук.

В британската интелектуална комедия и игра се задават въпроси, които са изключително неясни, което прави малко вероятно да се даде правилен отговор, така че се присъждат точки не само за правилните, но и за най-оригиналните и нелепи отговори.

В този случай във видеото е зададен въпроса коя храна е подходяща за вегани: авокадо, бадеми, пъпеши, киви или тиква?

Отговорът, поне според QI, не е нито един от изброените.

Защо?

Логиката, доколкото я има, в този изненадващ отговор е обяснена от Доминик Уилкинсън (Dominic Wilkinson), неонатолог и професор по етика, от Университета в Оксфорд, в статия е публикувана от The Conversation. 

Промишленото отглеждане на тези зеленчуци, поне в някои части на света, често включва мобилно пчеларство. На места като Калифорния няма достатъчно местни пчели или други опрашващи насекоми, за да опрашват масивите бадемови овощни градини.

Пчелните кошери се транспортират с големи камиони между фермите - те могат да бъдат в бадемови градини, на друго място - в овощни градини с авокадо, а по-късно - на слънчогледови полета.

Веганите избягват животински продукти. За строгите вегани това означава да се избягва меда поради експлоатирането на пчелите. Това означава, по същата логика, веганите да избягват и зеленчуци като авокадо, чието производство включва използването на пчели.

Вярно ли е това? Трябва ли веганите да се откажат и от авокадото?

В защита на авокадото

Откритието, че авокадото може да не е "веганско", изглежда като ескалация на абсурда на етичния вегански аргумент. Някои хора могат да кажат, че веганите, които консумират авокадо (или бадеми и други подобни), са лицемери.

Така се оказва, че е невъзможно да си истински веган.

Някои вегани могат да кажат в своя защита, че това е проблем само за някои зеленчуци, които се произвеждат масово и които зависят от мобилното пчеларство. На други места, включително и в България (доколкото ни е известно), тази практика е все още необичайна.

Но има ли гаранция, че някоя пчела не е опрашила реколтата?

Отговорът зависи от приетия морален статут на насекомите. Пчеларството може да нарани или убие пчелите. Транспортирането на пчелите за опрашване на различни култури изглежда влияе отрицателно върху тяхното здраве и продължителност на живота.

Но някои може да поставят под въпрос дали пчелите са способни да страдат по същия начин като гръбначните животни,  други могат да се запитат дали пчелите имат съзнание и дали имат желание да живеят.

Някои философи твърдят, че насекомите няма да усетят, ако бъдат убити. Други, като Гари Франсион (Gary Francione),  поставят критерия, че животните могат да имат съзнание, ако са наясно със собствените си тела и действия и да се виждат като различни от телата и действията на другите животни. 

Зависи от вашата етична обосновка

Отговорът зависи от етичната обосновка на веганството.

Някои вегани намират основание да са такива, защото не искат да са неморални чрез диетата си. Това може да се основава на нещо като етиката на Кант за избягване използването на друго съзнателно същество като средство за постигане на свои цели.

Те могат да се основават на това, че животните (включително пчелите) също имат права. Всяко нарушение на правата е погрешно според този възглед - просто не е допустимо етично да се използват пчелите като роби.

Други вегани не ядат месо или други животински продукти поради желанието да се сведат до минимум страданията и убийствата на животните.

Докато количеството страдание, изпитвано от отделната пчела, вероятно е малко, това би се увеличило, когато  потенциално са засегнати много голям брой насекоми, например 31 милиарда пчели в калифорнийските градиони с бадеми.

Веганът, който избира да яде бадеми или авокадо, не намалява страданието на животните.

Друга (може би по-практична) етична обосновка, която би могла да бъде в основата на решението да станеш веган, е желанието да се намали страданието и убиването на животните и въздействието върху околната среда, свързано с производството на храни.

Мобилното пчеларство също има отрицателни въздействия върху околната среда, например чрез разпространението на болести и въздействието върху популациите на местни пчели.

Този аргумент е добър за избор на хранителни продукти, които намаляват експлоатацията на животните, дори и да допуска някаква експлоатация на животните.

В крайна сметка трябва да се тегли някъде чертата

Когато избираме нашата диета трябва да балансираме с усилията, които изразходваме, за да я осъществим в нашето ежедневие.

Има една етична теория за това, как трябва да се разпределят ресурсите, наречена "sufficiarianism". Разбирането на тази теория изисква от нас правилно да схванем понятието за достатъчен праг. 

Накратко, идеята е, че ресурсите могат да се разпределят по начин, който не е напълно равнопоставен и не може да увеличи общото щастие, но поне гарантира, че всеки има някакъв достатъчен минимум.

В друга етична област понякога се обсъжда идеята, че целта на родителството не е да бъдем идеалният родител (ние всички се проваляме в това), а да бъдем достатъчно "добри" родители.

При такъв подход към етиката за избягването на животински продукти целта не е да бъдеш абсолютен веган или максимално веган, а да бъде достатъчно веган - да полагаш колкото се може повече усилия да се намали страданието на животните заради нашата храна.

За някои хора това може да означава да не ядат авокадо.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини