Bulgarian bag - уред, създаден от наш шампион по класическа борба в САЩ

    Български шампион по класическа борба, извоювал не една и две големи победи на тепиха, създаде спортен уред, който влезе в едни от най-големите фитнес салони по света.

    Уредът е Bulgarian bag, а неговият създател е Иван Иванов. Той е бивш национален състезател за България, а днес е уважаван треньор по класическа борба в САЩ, разказва за него BG VOICE.

    Bulgarian bag има специфична форма, напомняща агнето, което българските борци мятали на гръб по време на националните събори по народни борби.

    Уредът е в различни размери - от 3 кг до 38 кг, с множество дръжки и оригинално изображение - надпис Bulgarian bag и българското знаме.
    "Bulgarian e, а можеше да е и American, защото се разви в Америка, но го кръстих така, защото не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", споделя шампиона. Затова и производството на ставащия все по-известен Bulgarian bag е изцяло в България. Така, освен че показва признателност към Родината, Иван Иванов създава работа и на сънародниците си.

    Той е една от популярните фигури не само в българската, но и в американската борба. През 2009 г. е избран за треньор на годината от американската федерация по борба. С негово участие американската борба записва най-големия успех в историята си - на световното първенство през 2007 г. САЩ стават световен шампион и грабват отборна златна титла.

    Българинът е завършил треньорска школа в Америка със златно отличие. "Тук има различни нива, които разграничават степените на треньорите, аз завърших със златно ниво", разказа той.

    Bulgarian bag идва след много години натрупан опит като състезател и малко след като идва треньорският пост.

    "Трябваше да измисля уред, който да вкарам на тепиха. Не съм имал планове да произвеждам и представям Bulgarian bag, исках само да направя ефективна работата си като треньор и да развия физическите качества на моите състезатели", спомня си Иванов.
    По-късно той и екипът му започнали да го развиват за много други цели.

    "Главната цел беше насочена към повишаване на физическата издръжливост, към по-ефективни групови тренировки, защото уредът е безопасен, направен е от меки материали. После се появи интерес и от други спортове, други треньори", разказва българинът.
    Създателят на Bulgarian bag пристигнал за първи път в Америка през 1992 г. Тогава той бил на посещение при свой приятел и колега - Денис Хол, който по-късно станал световен шампион.

    "В началото целта беше да го тренирам и да съм му партньор. Изкарах 6-7 месеца в САЩ, хората ме харесаха и на мен ми хареса, но аз трябваше да се прибера, за да се подготвям за националния отбор", спомня си Иванов.

    Започнали да го канят на различни лагери, докато не дошла и поканата да се премести в САЩ, след като прекратил състезателната си кариера.

    "В САЩ винаги съм се чувствал добре дошъл. Може би защото в сферата на борбата винаги съм имал какво да предложа и винаги съм бил уважаван. Винаги съм се сработвал с американските колеги", категоричен е шампионът.

    А трудности е имало, но не на спортния фронт, а когато трябвало да вземе съпругата и детето си в САЩ. Наложило се да чака дълго, докато получи гражданство, за да може да подаде молба за семейството си.

    "Беше трънлив път, но и това се нареди и семейството ми е тук", разказва още Иванов.


     

    Източник: dnes.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини