Официално връчиха отличието "Почетен гражданин на Смолян" на отец Димитър Михайлов

Отец Димитър Михайлов днес официално беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Смолян" . На сесията днес общинските съветници станаха на крака и с аплодисменти поздравиха отец Михайлов за отличието и почетния знак.

През 2018-та свещеник Димитър Михайлов навърши 70 години, а зад гърба си има богата биография. Той е първият избран чрез демократични избори у нас кмет на Община Смолян - мандат 1991-1995 година.
Син на дългогодишния архиерейски наместник на смолянска духовна околия Михаил Михайлов, свещеник Димитър Михайлов завършва специалността „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. Осемнадесет години е музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под ръководството на проф. Димитър Овчаров участва в разкопки във Велики Преслав. Работил е във фирма „Универс” и в областната администрация. Член е на УС на БЗНС.
През 2006 година е ръкоположен за свещеник. В продължение на четири години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски” в град Смолян. Автор е на книгите „Напътственик на православния християнин”, „Земята гледа небето. Хора и православни храмове в Средните Родопи” – в съавторство с Петър Шукеров и Иван Патев, „Антим – първият български екзарх”, „Справочник за именните дни” и „Нравствено–християнски поучения”. Публикува статии в местния печат за Възраждането, Тревненската резбарска школа и Станислав Доспевски.

Като кмет на Община Смолян Димитър Михайлов има значим принос за развитието на град Смолян и на други населени места в смолянска община в първите години на прехода. Въпреки трудностите, честите законодателни и правителствени промени отстоява упорито интересите на Община Смолян. През неговия мандат – 1991-1995 година, е запазена политическата толерантност. След продължително прекъсване, със собствени средства на Общината, е възстановен съборът на Рожен. По повод 80-тата годишнина от Освобождението на Родопите през 1992 година в Смолян е открит паметникът на полковник Владимир Серафимов. При сложни обстоятелства са съхранени образователни и културни институции. Проведени са множество българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и гръцкия Ксанти. За МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" е осигурен първият скенер.

Над 12 години и към момента отец Михайлов е свещеник в храм „Св. Висарион Смоленски“, обслужвайки и други православни църкви в Община Смолян и в среднородопския край. Член е на УС на Сдружение „Св. Висарион Смоленски”. Ползва се с доказан и заслужен обществен авторитет. Щедър дарител, горещ родолюбец и достолепен духовник. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини