Димитровден е, честито на всички именици!

Изображение 1 от 5

    Днешният ден е за почит към великомъченик Димитрий Мироточиви и преп. Димитра Доростолска, Димитровден е от най-обичаните празници на старите българи. Той е граничен, завършва земеделския сезон с прибрани рала под стрехите и подредени изсушени дърва за зимата.

    Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, бил отличен за своите качества, но получил заповед да преследва християните. Вместо да направи този компромис, той покровителствал последователите на Христос.

    Чул за това, император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата си в Христа. Той отказал, увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка.

    Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил благословия от Димитър да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.

    Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на град Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.

    Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

    По традиция на Димитровден се поднасят бели цветя на именяците, за да е снежна зимата, а коматът догодина - дебел. Точно определена е и гощавката: яхния от петел, ако празнува мъж, ястие от кокошка – ако празнува дама. Неизменни са курбанът от овнешко месо, ябълковата пита или печени плодове, варена царевица, рачел от тиква... Храна готвели за няколко дни, понеже от Димитровден не се бърка в брашното, не се пипа в скрина, нито в качето с кисело зеле, за да не нападат мишките запасите вкъщи. Хубаво е на този ден домакините да обърнат внимание и кой пръв прекрачва прага, полазникът определя какви ще бъдат следващите месеци за семейството и стопанството.

    Празник имат:

    Димитър, Митко, Димана, Диди, Дичо, Мичо, Тако, Туша, Митра, Митана, Митоша и други техни производни

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини