Европейската комисия предлага България да получи почти 9 млрд. евро за периода 2021-2027 година

Евродепутатът Владимир Уручев представи в Смолян перспективите за сближаване и предизвикателствата пред ЕС

Бъдещето на кохезионната политика и предизвикателствата пред Европейския съюз в следващия програмен период 2021-2027 г. представи пред заинтересовани граждани в Смолян евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев. 

Чрез видеозапис, поздравление към всички участници в гражданския диалог отправи Мария Габриел – българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в ЕК. От нейното изявление стана ясно, че Европейската комисия предлага България да получи почти 9 млрд. евро за периода 2021-2027 година, което е 8% повече от сегашния програмен период.

Според евродепутата Владимир Уручев българската дума за кохезия е значително по-благозвучна – сближаване. „България от 2007 г. е член на ЕС и може да участва в тази политика пълноценно. Политиката на сближаване действително има за цел да осигури районите, които по някаква причина изостават. Това не е само България и не са само новоприсъединилите се към ЕС страни. Това са и много други райони по цяла Европа, които са под средното европейско ниво, които трябва да бъдат подпомогнати, за да могат икономически, социално и териториално да се приближат към т.нар. Европейски център“, посочи евродепутатът.

Той обясни, че годишната финансова рамка на ЕС се приема с пълно единодушие и дори една държава да не е съгласна, бюджетът не се приема. В такъв случай продължава с приетия от предходната година бюджет. Уручев уточни, че има сериозна разлика в предлаганата за новия програмен период бюджетна рамка между Европейския парламент (1 324 089 млн. €) и Европейската комисия (1 134 583 млн. €). „Европейският парламент иска да има най-голям бюджет за следващия програмен период. Това се базира на увеличени вноски от държавите членки. Сега вноската е приблизително 1,16% от брутния национален доход на държавите. ЕП предлага за следващия период тя да стане 1,30%, а Европейската комисия предлага 1,11%, защото много от държавите членки са поискали този процент да се намали. Какви ще бъдат крайните числа никой още не може да каже, защото е въпрос на договаряне по всяка линия на бюджета“, обясни Владимир Уручев.

Близо 390 млрд. евро се харчат за кохезия през последния програмен период. За следващия програмен период ЕК предлага увеличение с 3,7 млрд. евро, а ЕП - с 68,8 млрд. евро.

Важен акцент във форума бе отделен на предизвикателствата пред ЕС след 2020 г., най-вече Брекзит - излизането на Великобритания от ЕС, което трябва да се случи след края на март догодина.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини