Модерна инсталация за 9 млн.лв. ще преработва боклука на три родопски общини

Един от най-важните проекти за региона беше представен вчера в Община Мадан.

Проектът касае изграждане на компостираща инсталация, както и на такава за предварително третиране на битови отпадъци, която ще обслужва общините Мадан, Златоград и Неделино. Стойността на проекта е почти 9. 040 млн. лв. от които безвъзмезднат апомощ е около 6.765 млн.лв., а останалите съфинансиране.

Строителните дейности включват изграждане на инсталация за компостиране с капацитет от до 2100 т/г., в открити клетки с навес, чрез автоматизирана система за разместване и разбъркване, както и изграждане на обща инфраструктура и на инсталация за предварително третиране на отпадъците с капацитет до 5000т/г.

Тя ще включва два модула- сепарираща инсталация и инсталация за стабилизиране на подситовата фракция и ще бъдат изградени на Регионално депо за ТБО в Мадан в землището на с. Шаренска, община Мадан. Теренът с площ 8410 кв. м. и е собственост на община Мадан, а инсталациите, които трябва да заработят до май 2020 г., ще обслужват над 27 500 жители.
За организиране на системата за разделно събиране на зелените и биоразградимите отпадъци ще бъде доставена техника за събиране и транспортиране, както и съдове за разделно събиране.

С реализирането на проекта и изграждане на инсталациите, трите общини ще осигурят устойчива система за управление на отпадъците, намаляване количеството им и съответно до спиране на бъдещото покачване на таксите за смет.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини