Родопски легенди ще "оживеят" в Историческия музей в Смолян

В рамките на дните 14 и 15 ноември от 15.00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще се проведе инициативата под надслов „Четем родопски легенди и предания“. Тя е резултат на съвместния проект „Европейска културна съкровищница. Европа и Смолян заедно“ , реализиран от Областна администрация в Смолян и културни институции в града.

Екип от музейни експерти направи подбор на два тематични текста, чийто корени са в епохата на древните траки – легендите за „Орфей и Евридика“ и за смолянските езера.

В партньорство с Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, чието участие се изразява в артистичен прочит на преданията, в инициативата ще се включат и ученици на различна възраст от училищата в града. По проекта е изработен сценичен костюм от тракийската епоха, в който ще бъде главният четец.

Желаещите ще имат възможност да се включат в четенето като използват шапката или наметалото от костюма за по-голяма атрактивност. Костюмът е от тракийската епоха и е изработен в работилница „Бъдъмба“ – Варна, чийто екип е партньор на Музея в Смолян от 2017 г. В Историческия музей на родопския град е представяна тяхната изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”.

Целта на инициативата е утвърждаване на значението на родопските легенди и предания като български културни ценности с принос в европейската съкровищница, а идеята се реализира като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз- „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини