Формула за по-дълъг живот: Шоколад, чай и кафе

Похапването на шоколад, пиенето на чай или кафе, могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Това твърдят учени от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, Германия. Но има уловка, те трябва да се приемат в комбинация с цинк.

Оказва се, че във важният минерал за организма има съставка, която се активира при приема на горепосочените храни и напитки, като забавя стареенето.

В наши дни стресът, с който се сблъскваме всеки ден, води до увреждане на клетките и поява на рак и заболявания като болестта на Алцхаймер. Според резултатите от изследването, шоколадът, чаят и кафето съдържат полифеноли – антиоксиданти, които намаляват въпросното увреждане. Те защитават клетките от газ, който се явява отпадъчен продукт от оксидативния стрес. Той уврежда човешката ДНК и води до преждевременно стареене. Освен това се свързва с възпаление, което причинява дегенеративни заболявания.

Според проучването, полифенолите не са достатъчно силни, за да се борят с остатъчния газ. Трябва им помощник и цинкът е идеален за това. Тяхната комбинация наподобява супероксид дисмутаза – един от най-важните ензими на антиоксидантната система, който предпазва тялото от увреждането, причинено от клетките в газа.

Това изследване е първото, в което ефектите от този ензим са копирани, без да се прибягва до химичните свойства на желязото или медта. Учените са категорични, че прекалената консумация на тези минерали може да повиши стреса, а цинкът е доста по-нетоксичен. Но ако човек прекали с него, той също има странични ефекти. Такива са промяна на вкуса и гадене.

Най-добрият начин да узнаете дали имате нужда от цинк, е да проверите количеството му в организма чрез изследвания. После, според предписанията на лекуващия ви лекар, може да го приемате под формата на добавки или чрез храни, в които се съдържа.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини