В „Славейков“ ще преподават дигитално-медийна грамотност

Педагогическият съветник на СУ „Петко Рачов Славейков“ Нешка Шопова участва в националната конференция „Как да преподаваме медийна грамотност – методи и практики“, която се проведе през уикенда в парк-хотел „Москва“, София. Предизвикателствата на днешното време са от голяма важност в работата на Нешка Шопова, която обучава учениците си неформално по проблематиката от реалния живот и завежда връзките с медиите в най-голямото училище. Безопасността на децата в Интернет, способността им да различават истинските от фалшивите новини, формиращите техните нагласи медии, които ги заливат отвсякъде, са теми от все по-голямо значение.

Конференцията се провежда под егидата на Комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество в ЕК г-жа Мария Габриел и се организира от Фондация за свободата "Фридрих Науман", Център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност в образованието,  Българско-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт.

Това е първата по рода си конференция в България. Нейната основна цел е да даде на учителите практически инструменти за въвеждане на медийната грамотност в часовете.
Представените по време на практическата част методики са разработени от членове на Коалицията за медийна грамотност – Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители“, Асоциация на европейските журналисти-България, Център за творческо обучение и Мрежа на училищни медии Teenstation.

Форумът бе открит с видеообръщение на Мария Габриел и приветствие от заместник-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова. Подчертана бе изключителната важност на темата и необходимостта да бъде включена в учебното съдържание, за да бъдат предпазени българските деца от опасностите в Интернет, в който те присъстват от все по-ранна възраст.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен Интернет, Кристина Христова от Коалицията за медийна грамотност и Анджела Родел от Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт въведоха присъстващите учители в темите за киберхигиената, дейностите по цифрова и медийна грамотност, промените в Наредба 13, свързана с гражданското образование.

Втората част на конференцията беше с практическа насоченост, като педагогическият съветник на „Славейков“ избра да се включи във втори панел: Обучение по медийна грамотност 8-12 клас, тъй като част от функциите й е работата с учениците от Ученическия парламент на училището. Практическото обучение бе водено от Зорница Стоилова и Юлия Мишкова, журналисти в Асоциацията на европейските журналисти в България, с опит и в преподавателската работа. Те представиха разработения Наръчник по медийна грамотност и Помагалото за създаване на журналистически клуб в училищата.

Урокът „Качествена журналистика срещу дезинформация“ бе представен с материалите и алгоритъма, за да бъдат научени подрастващите да разпознават истинските от фалшивите новини и по този начин да предпазят съзнанието си от вредни послания. Предстои разработването на още няколко урока, които учителите могат да използват както в рамките на часа на класа, така и да интегрират в преподаването на своя учебен предмет.

След пълното приключване на ремонта в СУ „Петко Рачов Славейков“ предстои тематично обучение на учителите, в което Нешка Шопова ще разпространи получените ценни материали и знания сред своите колеги. Предстоят и много инициативи в посоката на дигитално-медийната грамотност на учениците.
 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини