6 °C

Учени стопиха злато на стайна температура

Изследователи от Технологичния университет „Чалмърс“, Швеция и техни колеги успяха за пръв път да накарат повърхността на златен обект да се стопи при стайна температура.

Лудвиг де Кнооп от катедра „Физика“ на „Чалмърс“ поставил малък къс злато в електронен микроскоп. Той го изследвал при най-голямо увеличение, катоувеличавал електрическото поле стъпка по стъпка до изключително високи нива, за да наблюдава как то влияе на златните атоми. Когато изучавал атомите в записите от микроскопа, видял нещо наистина вълнуващо. Повърхностните слоеве злато всъщност се разтопили ... на стайна температура.

< „Бях наистина зашеметен от откритието. Това е необикновено явление и ни дава нови, основополагащи знания за златото“, казва Лудвиг де Кноп.

Под влиянието на електрическото поле златните атоми  изведнъж загубват подредената си структура и разрушават почти всички връзки помежду си. При по-нататъшните експерименти изследователите открили, че е възможно също да превключват между твърда и разтопена структура.

Откритието, че златните атоми могат да загубят структурата си по този начин, е не само грандиозно, но и научно обосновано. Заедно с теоретика Микаел Юхани Куисма от Университета на Jyväskylä във Финландия, Лудвиг де Кноп и колегите му откриват нови пътища във материалознанието. Резултатите са публикувани в списание Physical Review Materials.

Изследователите имат теоретични изчисления защо златото може да се стопи при стайна температура. Вероятно повърхностното топене може да се разглежда като така наречения ниско-дименсионен фазов преход. В този случай откритието може да е свързано с изследователската област в топологията, за която пионерите Дейвид Тиулес, Дънкан Халдайн и Майкъл Костериц получиха Нобеловата награда за физика през 2016 г. 

Във всеки случай, възможнистта да се стопяват повърхностни слоеве на златото по този начин дава възможност за различни нови практически приложения в бъдеще.

„Тъй като можем да контролираме и променяме свойствата на повърхностните атомни слоеве, това отваря врати за различни видове приложения, например технологията може да се използва в различни видове сензори, катализатори и транзистори, както и възможности за нови концепции за безконтактни компоненти ", казва Ева Олсон, професор в катедрата по физика в Чалмърс.

Източник: http://www.chalmers.se/en/ 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
13 дек 2019
Последни новини