Над 100 смолянчани минаха на профилактичен преглед при кардиолог, 12 от тях се оказаха със сериозен проблем без да подозират

Има хора, които редовно посещават кардиолог профилактично, но десетки откриват проблема едва когато ги заболи и той се окаже сравнително стар. Някои от пациентите дори нямат симптоматика, а става ясно, че имат сърдечен проблем едва когато направят преглед при лекар специалист.

В трите дни на профилактични безплатни прегледи, които се организираха в смолянската болница в края на ноември са открити много пациенти без оплаквания, но със сериозен сърдечен проблем, какъвто е предсърдното мъждене или т.нар. излизане от ритъм на сърцето.

Само в първите часове на един от дните, обявени в кампанията са открити двама души с проблем. Имали са предсърдни мъждения, единият дори е хоспитализиран в болницата, а на другия е назначено лечение с контролен преглед след седмица, обясни кардиологът д-р Сийка Йочева. Тя е категорична, че профилактичните прегледи са много важни и дава за пример двамата пациенти с новооткрит проблем, за който не са подозирали.

 „Те нямаха специфични оплаквания и дори не бяха разбрали кога са излезли от ритъм, нещо- което лекарите са установили по време на прегледите. За трите дни на безплатните профилактични прегледи са минали повече от 100 души. Една трета от тях са били с вече установено предсърдно мъждене, и назначено преди време подходящо лечение и се наблюдават.

От тях обаче 12 изобщо не са знаели, че имат този проблем и не са провеждали лечение с антикоагуланти за разреждане на кръвта, за да се избегне опасността от образуване на тромби и последващ от това риска от инсулт. „Минаха разбира се и хора, които имат сърцебиене, прескачания, но кардиограмите и прегледите показват, че са в ритъм и няма такава опасност, обобщи шефът на кардиологичното отделение д-р Нина Шехова.

Тя обясни, че симптомите за предсърдно мъждене основно са сърцебиене, притъмняване и слабост, част от пациентите се усложняват и започват да се наливат с вода, а заболяването е явно.

Но има и случаи, при които човекът не усеща симптоматиката и не подозира, че е извън ритъм. Колкото по-късно се хване едно такова излизане от ритъм, по-трудно се възстановява и е по-голям риска от тромбообразуване, съответно от усложнения като инсулт, инфаркт, емболия. Кардиолозите констатират още, че сърдечно-съдовите заболявания се проявяват във все по-млада възраст и затова лекарите съветват да не се пропускат профилактичните прегледи и консултации със специалист.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини