От днес-10 януари до 30 април физическите лица декларират доходите си

От днес започна данъчната кампания. Декларациите за доходите на физическите лица вече могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на Националната агенция за приходите.

Въпреки зимните условия и ниските температури в 9.00 ч. в офиса на НАП в Смолян бе първата подадена данъчна декларация от лице получило доходи под формата на парични и предметни награди от игри в размер на 500 лв., като дължимият данък е в размер на 50лв.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв.
Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

От днес могат да се подават и фирмените декларации, като техният срок е до 1 април 2019г. /31 март е в неделя/.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини