7 °C

Корнелия Нинова в Смолян: "Визия за Родопите" е специална програма за спасяване на региона

Днес председателката на левицата Корнелия Нинова пристигна в Смолян за среща с гражданите, а от родопския град партията стартира обиколките си из страната, за да представи новата програма на левицата „Визия за България“ приета вчера на Национален съвет. В тази програма има специална част, която касае виждането на социалистите как да се спасят обезлюдяващите Родопи. На практика партията стартира предизборна агитация, заявявайки какво ще направи, ако спечели изборите. Нинова не уточни за кои избори става дума, но категорично заяви, че БСП ще продължи да използва всички механизми, за да предизвика предсрочни парламентарни такива.

Председателката на столетницата заяви, че програмата „Визия за България“ ще бъде представена във всяка една област на страната до местните избори, но символно започва от Смолян, който по думите ѝ е регион с огромен потенциал, но загива, а показателите са изключително тежки.

„Първата партия сме, която излиза с програма за развитието на страната и виждане на къде трябва да върви Европа през следващия мандат на европейския парламент. За нас ГЕРБ е проваленото настояще и затова предлагаме разговори и действия за бъдещето. “ Нинова обобщи, че „Визия България“ е приет като документ още през юли 2018г, но е създадена след около 500 срещи и 950 предложения от цялата страна.

„С тревога отбелязвам, че Смолян от процъфтяваща област и невероятна природа е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, дори по-тежки са показателите от Северозападна България. От 2000 година до сега 35 хиляди души са напуснали областта, това е страшна констатация. 48% от населението в областта е на прага на бедност и е в риск от социално изключване. За област с такива възможности за икономика, това е убийство, Смолян може да се развива и по друг начин – със стимулиране на икономиката чрез преференции. “

Като пример част от идеите за Родопите са: намалени данъци, нулеви ставки за инвестиционни проекти, укрепване на човешкия ресурс, жилища и стипендии за младите.  „Кадри няма, а те напускат областта, затова предвиждаме жилищна програма за млади семейства-500 жилища, които биха коствали около 30 милиона лева, стипендии за младите хора, които са от района, да се обучават и да се завръщат тук. “

Сред възможностите за съживяване на региона Нинова изтъкна обновяване на инфраструктурните проекти и трансграничното сътрудничество, като в областта на туризма е разработена специална програма, за развитие на целогодишен туризъм чрез използване на даденостите на региона – минерални извори, гора и природа.

„Започнахме от тук символно – защото е област с възможности и изключително тежки показатели. Една от причините за това е управлението на ГЕРБ в последните години, това е една поробена област от една групичка, която държи бизнеса, плаши администрацията, плаши хората по малките общини и селата, че ако не са с ГЕРБ, семействата им ще бъдат преследвани и уволнявани. Това е съвременен феодализъм и робство. Ето на това сме категорично решени да сложим край. Гласувайте за когото искате, но бъдете свободни хора, не се страхувайте, че могат да ви причинят с това, което ви заплашват. “, синтезира посланието си към гражданите на Смолян, с които по-късно председателката на БСП се срещна в залата на планетариума в града.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини