13 °C

Корнелия Нинова в Смолян: "Визия за Родопите" е специална програма за спасяване на региона

Днес председателката на левицата Корнелия Нинова пристигна в Смолян за среща с гражданите, а от родопския град партията стартира обиколките си из страната, за да представи новата програма на левицата „Визия за България“ приета вчера на Национален съвет. В тази програма има специална част, която касае виждането на социалистите как да се спасят обезлюдяващите Родопи. На практика партията стартира предизборна агитация, заявявайки какво ще направи, ако спечели изборите. Нинова не уточни за кои избори става дума, но категорично заяви, че БСП ще продължи да използва всички механизми, за да предизвика предсрочни парламентарни такива.

Председателката на столетницата заяви, че програмата „Визия за България“ ще бъде представена във всяка една област на страната до местните избори, но символно започва от Смолян, който по думите ѝ е регион с огромен потенциал, но загива, а показателите са изключително тежки.

„Първата партия сме, която излиза с програма за развитието на страната и виждане на къде трябва да върви Европа през следващия мандат на европейския парламент. За нас ГЕРБ е проваленото настояще и затова предлагаме разговори и действия за бъдещето. “ Нинова обобщи, че „Визия България“ е приет като документ още през юли 2018г, но е създадена след около 500 срещи и 950 предложения от цялата страна.

„С тревога отбелязвам, че Смолян от процъфтяваща област и невероятна природа е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, дори по-тежки са показателите от Северозападна България. От 2000 година до сега 35 хиляди души са напуснали областта, това е страшна констатация. 48% от населението в областта е на прага на бедност и е в риск от социално изключване. За област с такива възможности за икономика, това е убийство, Смолян може да се развива и по друг начин – със стимулиране на икономиката чрез преференции. “

Като пример част от идеите за Родопите са: намалени данъци, нулеви ставки за инвестиционни проекти, укрепване на човешкия ресурс, жилища и стипендии за младите.  „Кадри няма, а те напускат областта, затова предвиждаме жилищна програма за млади семейства-500 жилища, които биха коствали около 30 милиона лева, стипендии за младите хора, които са от района, да се обучават и да се завръщат тук. “

Сред възможностите за съживяване на региона Нинова изтъкна обновяване на инфраструктурните проекти и трансграничното сътрудничество, като в областта на туризма е разработена специална програма, за развитие на целогодишен туризъм чрез използване на даденостите на региона – минерални извори, гора и природа.

„Започнахме от тук символно – защото е област с възможности и изключително тежки показатели. Една от причините за това е управлението на ГЕРБ в последните години, това е една поробена област от една групичка, която държи бизнеса, плаши администрацията, плаши хората по малките общини и селата, че ако не са с ГЕРБ, семействата им ще бъдат преследвани и уволнявани. Това е съвременен феодализъм и робство. Ето на това сме категорично решени да сложим край. Гласувайте за когото искате, но бъдете свободни хора, не се страхувайте, че могат да ви причинят с това, което ви заплашват. “, синтезира посланието си към гражданите на Смолян, с които по-късно председателката на БСП се срещна в залата на планетариума в града.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини