1 °C

Корнелия Нинова в Смолян: "Визия за Родопите" е специална програма за спасяване на региона

Днес председателката на левицата Корнелия Нинова пристигна в Смолян за среща с гражданите, а от родопския град партията стартира обиколките си из страната, за да представи новата програма на левицата „Визия за България“ приета вчера на Национален съвет. В тази програма има специална част, която касае виждането на социалистите как да се спасят обезлюдяващите Родопи. На практика партията стартира предизборна агитация, заявявайки какво ще направи, ако спечели изборите. Нинова не уточни за кои избори става дума, но категорично заяви, че БСП ще продължи да използва всички механизми, за да предизвика предсрочни парламентарни такива.

Председателката на столетницата заяви, че програмата „Визия за България“ ще бъде представена във всяка една област на страната до местните избори, но символно започва от Смолян, който по думите ѝ е регион с огромен потенциал, но загива, а показателите са изключително тежки.

„Първата партия сме, която излиза с програма за развитието на страната и виждане на къде трябва да върви Европа през следващия мандат на европейския парламент. За нас ГЕРБ е проваленото настояще и затова предлагаме разговори и действия за бъдещето. “ Нинова обобщи, че „Визия България“ е приет като документ още през юли 2018г, но е създадена след около 500 срещи и 950 предложения от цялата страна.

„С тревога отбелязвам, че Смолян от процъфтяваща област и невероятна природа е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, дори по-тежки са показателите от Северозападна България. От 2000 година до сега 35 хиляди души са напуснали областта, това е страшна констатация. 48% от населението в областта е на прага на бедност и е в риск от социално изключване. За област с такива възможности за икономика, това е убийство, Смолян може да се развива и по друг начин – със стимулиране на икономиката чрез преференции. “

Като пример част от идеите за Родопите са: намалени данъци, нулеви ставки за инвестиционни проекти, укрепване на човешкия ресурс, жилища и стипендии за младите.  „Кадри няма, а те напускат областта, затова предвиждаме жилищна програма за млади семейства-500 жилища, които биха коствали около 30 милиона лева, стипендии за младите хора, които са от района, да се обучават и да се завръщат тук. “

Сред възможностите за съживяване на региона Нинова изтъкна обновяване на инфраструктурните проекти и трансграничното сътрудничество, като в областта на туризма е разработена специална програма, за развитие на целогодишен туризъм чрез използване на даденостите на региона – минерални извори, гора и природа.

„Започнахме от тук символно – защото е област с възможности и изключително тежки показатели. Една от причините за това е управлението на ГЕРБ в последните години, това е една поробена област от една групичка, която държи бизнеса, плаши администрацията, плаши хората по малките общини и селата, че ако не са с ГЕРБ, семействата им ще бъдат преследвани и уволнявани. Това е съвременен феодализъм и робство. Ето на това сме категорично решени да сложим край. Гласувайте за когото искате, но бъдете свободни хора, не се страхувайте, че могат да ви причинят с това, което ви заплашват. “, синтезира посланието си към гражданите на Смолян, с които по-късно председателката на БСП се срещна в залата на планетариума в града.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
16 дек 2019
Последни новини