Самодейките от Могилица направиха ритуала за Бабинден в Агушевите конаци

    С традиционен ритуал на нетрадиционно място, днес жените от читалище „България“ в смолянското село Могилица пресъздадоха обичая „Миене на ръце“ за Бабинден. Обичаят е свързан с народни обреди за почитане на бабата-акушерка.

    Облечени в автентични и красиви носии, самодейките се събраха в живописния феодален „замък“ от османско време, известен като Агушевите конаци в селото, за да отбележат празника, който се чества по стар стил на 21 януари. 

    Те направиха възстановка на традиционния ритуал „Миене на ръце“, в който участва и медицинската сестра, през чиито ръце са минали стотици от децата, родени в селото през последните десетилетия.  Според тях днес Бабинден е загубил доста от обредните си ритуали, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

    Самодейците при НЧ „България – 1937“ в селото са много активни в културния живот на родопското село и с ентусиазъм почетоха Бабинден, последният от „водните“ празници, който се отбелязва в цяла България като ден на родилната помощ.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини