Намерен е най-старият екземпляр на периодичната таблица на Менделеев

Открит е рядък екземпляр, може би най-старият отпечатък на периодичната таблица на елементите при разчистване на склад на химическия факултет на шотландския университет в Сейнт Андрюс.

Документът е намерен от д-р Алън Айткен (Alan Aitken) сред лабораторни епруветки и реагенти от различно време, натрупани там, откакто факултетът се премества в нови помещения през 1968 година, разказва phys.org.

В пакет учебни помагала, очевидно престояли много години в склада, вниманието му е привлечено от периодична таблица, на която липсват елементи, открити след 1885 г.

Менделеев прави известното си откритие на периодичността на елементите през 1869 г. Намерената таблица е доста сходна, но не идентична с втората таблица на Менделеев от 1871 година.

Таблицата е отпечатана във Виена и анотирана на немски език, а в долния ляв ъгъл има надпис “Verlag v. Lenoir & Forster, Wien”, посочващ собственика на печатницата, работила във Виена от 1875 до 1888 година. Другият надпис - „Lith. von Ant. Hartinger & Sohn, Wien", указва литографа на таблицата.

Университетът потърси съвет от редица международни специалисти и според тях това е най-старото копие на периодичната таблица в света.

Професор Ерик Скерри (Eric Scerri), експерт по историята на периодичната таблица в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, датира таблицата между 1879 и 1886 г. въз основа на представените елементи. Например галий и скандий, които са открити съответно през 1875 г. и 1879 г., са налице, докато германий, открит през 1886 г., отсъства. Архивите съдържат данни за закупуването на таблицата от професор Томас Пърди (Thomas Purdie). Ръководството е закупено от немския каталог на C Gerhardt (Bonn) през октомври 1888 г. Тогава е струвало 3 германски марки. ,

С оглед на възрастта на таблицата и нейната уникалност, находката се реставрира и консервира, за да бъде запазена за бъдещите поколения.

"Откриването на най-старата периодична таблица в Университета на Сейнт Андрюс е забележително. Университетът и ние имаме редица събития, планирани през 2019 г., която е обявена за международна година на периодичната таблица на ООН, която съвпада с 150-годишнината от създаването на таблицата от Дмитрий Менделеев", заяви професор Дейвид О'Хейгън (David O'Hagan), неотдавнашен бивш ръководител по химия в Университета на Сейнт Андрюс

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини