Правителството засекрети Агенцията по вписванията

Правителството я включи в списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност

Правителството изненадващо обяви Агенцията по вписвания (АВ) за секретна, като я включи в списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, пише "Сега".

Това е прецедент - в него няма друга агенция. В списъка са язовири, военни заводи, атомната централа, тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция "Бояна" и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

В Агенцията по вписванията се намират няколко регистъра, които трябва да са публични и достъпни - имотен, търговски, БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел, на имуществените отношения между съпрузите. Аргументите на правителството са, че със засекретяването ще се гарантира "нормалното функциониране на агенцията". Твърди се, че се налагало "преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждане на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми", неясно защо. Според кабинета изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно именно след включването на агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение.

Естествено, кабинетът намесва и срива през август, когато 18 дни нямаше Търговски регистър и това нанесе огромни щети на бизнеса, които никой не възстанови. Според управляващите засекретяването ще ограничи риска от нов срив - незнайно как. 

Заради проблема през лятото 3 седмици наред цялата държавна машина не успя да оправи системата и това доведе до невъзможност за вписване на фирми, за пререгистрация, за достъп до каквато и да е информация за търговските дружества. След това излязоха разкрития за това, че системите са слаби, както и че в агенцията са си раздали щедри бонуси "за постигнати резултати", включително и за периода, в който беше сривът на Търговския регистър.

Съмненията са, че със засекретяването ще може да се заобикаля Законът за обществените поръчки, както и да се направи всичко възможно оттам да не излиза неудобна информация. За това може да се съди по засекретяването на оградата преди година и половина непосредствено след разкритията, че там е разграден двор. ГЕРБ записа в Закона за МВР и специален текст: "Който наруши правилата за достъп до стратегическа зона на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.". Тя може да се ползва както за оградата, така и за Агенцията по вписвания.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини