Николай Банев се сбогува с баща си под охрана

След многото противоречиви сведения дали арестантът Николай Банев ще бъде пуснат да изпрати покойния си баща до вечния му дом, в крайна сметка вече е известно, че той е присъствал на траурната церемония в Хасково.

Йордан Банев е бил изпратен достойно от фамилията – от сина си Николай Банев, който е бил под засилена охрана, от внука Николай Банев-младши, от съпругата си Мария, от родителите и сестрата на Евгения Банева, както и от множество съграждани и съпартийци на покойния.

На траурната церемония са присъствали и управителите на комплекса „Русалка“ на Баневи, както и на предприятието „Лемекон“ – Елхово, преименувано на името на бившата съпруга на задържания бизнесмен в „Дочка Банева“.

На страницата на Николай Банев във Фейсбук много приятели на семейство Баневи изказват съболезнованията си. В част от тях някои изразяват и солидарност с арестантите. Има и такива, които прогнозират „скорошна победа“ на „делото“ им?…

Старият Йордан Банев бе изпратен уважително и положен във фамилен гроб, където последно е бил погребан баща му – дядото на Николай Банев.

Семейството е организирало прощален обяд, в памет на покойника, в местен ресторант.

Йордан и Мария Баневи имат имение в хасковското село Спахиево. Някога там бил старият дом на покойния Банев и скривалището, където се укривали партизани. Всъщност, кариерата на Николай Банев потръгва покрай заслугите на баща му преди 9 септември 1944. На къщата има паметна плоча като в соц времена, пише dir. bg.

Йордан Банев е авторитетна личност в средите на червените – признат е за един от най-младите активни борци против фашизма и капитализма. Редом с него имала заслуги и сестра му Янка Банева – майка на телевизионната водеща Люба Кулезич.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини