4 °C

Европейската колонизация на Америките охладила планетата

Европейската колонизация на Америките довела до смъртта на голяма част от местното население, което променило околната среда и охладило планетата, твърди новопроведено изследване.

Заселниците избили голям брой местни в редица конфликти, а също и чрез разпространение на заболявания, което довело до спад на населението с 90% след първото пътешествие на Христофор Колумб до Америките и Карибите през 1492.

Мащабното обезлюдяване освободило обширни площи земя, върху които се появили дървета и друга нова растителност.

Тази нова растителност погълнала достатъчно въглероден диоксид от атмосферата и охладила планетата. В началото на 16-ти и 17-ти век температурите спаднали със средно 0.15 градуса по Целзий, твърди изследване на University College в Лондон.

Спадът в температурите е известен като Малък ледников период, време в което река Темза редовно замръзвала, снежни бури помитали Португалия, а унищоженото земеделие причинило глад в няколко европейски страни.

Учените установили, че европейската колонизация на Америките допринесла косвено за това охлаждане, като причинила смъртта на близо 56 милиона души до 1600 година. Смъртните случаи били в резултат на заболявания като дребна и едра шарка, а също войни и обществен колапс.

Изследователите изчислили каква земна площ се е освободила след масовата смърт и установили, че тя се е равнявала на 55 милиона хектара - площ грубо с размера на Франция, върху която естествената растителност имала възможност да се възстанови.

Всичко това се случило години преди индустриалната революция, при която употребата на изкопаеми горива, производството на стоки, генерирането на електричество и транспорта позволили на милиарди тонове въглероден диоксид да попаднат в атмосферата.

Масовото обезлесяване, което трябвало да освободи място за земеделие и градско развитие, също насърчило отделянето на парникови газове, карайки планетата да се затопли с около 1 градус по Целзий през последния век. Учени вече предупредиха, че Земята има едно десетилетие време да намали драстично емисиите, или ще бъде изправена пред заплахата от опустошителни бури, суша, горещи вълни, брегови наводнения и недостиг на храна.

Възстановяването на растителността в Америките след пристигане на европейците, довело до намаляване на въглеродния диоксид с около 7-10 части на милион въздушни молекули в атмосферата. В момента човечеството отделя 3ppm всяка година чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини