Данъците за коли в Смолян и общината през 2019 с минимални законови ставки

На провелата се общинска сесия вчера КРОС внесе предложение при изчисляването на данъка за МПС да бъдат заложени минималните законово определени ставки- не само по отношение на имуществения компонент, но и по отношение на екологичните коефициенти.

„На Наредба 3 не е направена оценка за въздействие как предложените увеличения на данъка ще се отразят на гражданите и общината. Затова настоявахме и двата компонента да бъдат с минималните стойности, заложени в Законът за местните данъци и такси”, обясни председателят на групата съветници Кирил Хаджихристев и даде пример:

-лека кола с 74 kW, от 5 до 10 г., Евро 5 - по предишните предложения данък щеше да бъде 49 лева, а сега при минимални ставки е 36 лева. При сега приетите ставки лек автомобил с 177 kW, от 5 до 10 г., Евро 5 ще плаща данък от 254 лева вместо 477.9 лева по предходните предложения на Николай Мелемов. 

  „Общественият натиск най-накрая беше взет предвид и се прие правилното решение. Първоначално направените предложения за повишаване на данъците, съответно ставките, които ги формират, отпаднаха”, заяви Кирил Хаджихристев, председател на групата председател на групата на общинските съветници на КРОС.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини