8 °C

Семейство прекара 15 дни без ток в планински хотел. Кой е виновен?

  Последните снеговалежи предизвикаха поредна криза в Смолянско, лъснаха сериозни пропуски в работата на фирмите – с липса на техника за снегопочистване, ЕВН с непочистените просеки, заради които стотици дървета паднаха върху далекопродовите, както и горските служби, които също не си бяха свършили работата. Стотици бедстваха в преспите, без гориво, десетки села в няколко общини бяха без ток, а ситуацията от 2015 г. с големия сняг се повтори като под индиго. Нищо ново под слънцето, три години по-късно беше същия батак. Добре че бяха военните от 101 Алпийски полк и гражданите-доброволци, иначе наистина щеше да е страшно... До колко обаче и самите ние като граждани сме отговорни за това, което зависи от нас? Всеки да си отговори сам.

  СмолянБГвести ще разкаже случай, по сигнал от София Найденова, която обяви, че от 23 януари до днес – 5 февруари т.г., тя и мъжът ѝ нямат ток.

  София Найденова и съпругът ѝ Станислав са наематели на хотел „Родона“, разположен във високопланинската местност Хайдушки поляни над селата Момчиловци и Кутела. Хотелът е празен и в него са само съпрузите, а София отправи гневно питане защо нямат ток вече 15 дни, нито пък имат път до хотела. По думите ѝ са звънили на спешния телефон 112 по време на бедствието, но никой не им обърнал внимание. И естествено, след като проходите бяха затворени за движение, по пътищата имаше закъсали десетки автомобили, множество населени места бяха на тъмно, а в цялата Смолянска област беше обявено бедствено положение.

  СмолянБГвести се свърза с областния управител на Смолян Недялко Славов, който потвърди, че е имало сигнали от хотел „Родона“, но ситуацията е била кризисна и в онзи момент не са могли да реагират, а след нормализиране на обстановката сигнал на 112 не е имало. София Найденова твърди обратното. Според нея до вчера – 4 февруари, са подавали сигнали, че нямат ток и път. Не отрече обаче, че преди няколко дни доброволци от село Кутела са минали 8 км. пеш със снегоходки през високия до три метра на места сняг, за да им доставят лекарства и бензин за агрегата. Призна също, че са отказали заявки от туристи, защото са знаели, че идва лошо време и няма как на тази височина в планината да не падне голям сняг.

  При проверка на случая обаче стана ясно, че преди обилните снегове, започнали на 24 януари тази година и предизвикали обявяване на бедственото положение на 26 януари, София и Станислав са били предупредени. На няколко пъти на семейството било предложено да бъде евакуирано от хотела, разположен на 2 000 метра надморска височина. Така са направили абсолютно всички хора, стопанисващи вили или хотелчета в туристическата местност, където по традиция всяка зима пада голям сняг. Съпрузите обаче отказват с мотив, че ще им замръзнат тръбите на водопровода и остават в хотела, където карат няколко дни на агрегат. Когато обаче им свършва бензина за него, те искат помощ. И младежите доброволци я оказват, носят им бензин през преспите. Занасят им и поисканите лекарства от първа необходимост при простуда. Тоест, семейството наематели не е било оставено без помощ за най-необходимото.

  До хотела води черен общински път, който не се поддържа извън заявка на Общината, която е възложител при договаряне за зимното почистване. И Общината няма как да направи такава заявка, при положение, че в бедствието не достигаха машини за основни републикански пътища в областта, където бяха блокирани стотици. Оказва се също така, че наемателите на хотела всяка зима, при всеки сняг искат помощ и ситуацията от последното бедствие не е новост за тях. Призна го и самата София: „Всяка зима е едно и също, молим се като спре тока да ни го пуснат. Ако закъснея да го платя, ще ми го спрат, а като трябва да го пуснат, чакаме с дни...“ Това обаче е естествено, след като стотици домакинства са без захранване поради скъсани далекопроводи и големите аварии.

  И тук идва въпросът – доколко ние, гражданите, сме отговорни? И когато има предупреждение за опасно време, а медиите дни наред преди това „гърмят“ не само в рубриката „Прогноза за времето“?  Това спря ли колите с летни гуми през проходите? А в случая семейството наематели защо остана да „бедства доброволно“ когато всички останали са напуснали обектите преди да стане "напечено"?  А след това недоволстват, че никой не им обръща внимание. Случаят може и да не е масова практика, но показва масовата недобросъвестност и безхаберие за собствената и чужда безопасност. И злоупотреба с мисията на онези, които са доброволци не само по име.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини