Антибиотиците увеличават риска от аутизъм и депресия

Хоспитализацията в резултат на инфекция ви излага на по-голям риск от развитие на психично заболяване, твърди новопроведено изследване.

Авторите откриват, че употребата на антибиотици е свързана с по-висок риск от психични заболявания. Тази връзка отчасти се дължи на факта, че антибиотиците влияят върху бактериите в червата.

Изследването се фокусирало върху теориите за функционални взаимодействия между инфекциите, чревния микробиом и психичните заболявания.

Антибиотици, аутизъм и депресия

Смята се, че чревният бикробиом изпраща сигнали до мозъка, моделирайки настроението и вероятно предразположеността ни към психични заболявания.

Изпитвания върху животни доказали и документирали връзката между бакетриите и депресията. При мишки, третирани с антибиотици, били набюдавани промени в разнообразието на чревния микробиом - те се справили по-слабо на тестовете за памет.

Животните, лекувани с широкоспектърни антибиотици и променен в резултат на това микроибом, започнали да проявяват признаци на редица разстройства, включително от аутистичния спектър, невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и депресия.

В рамките на друго изследване, фекални проби от човешки пациенти с депресия били трансплантирани на плъхове, които също развили симптоми на депресия.

Бактерии за лечение на депресия?

Изследванията върху връзката межу микробиома и човешкия мозък търсят невроактивни вещества, произвеждани или консумирани от бактериите в червата.

Филип Щрандвиц и колегите му от Североизточния университет в Бостън изследвали рядък вид чревна бактерия, наречена KLE1738.

Тя се храни с гама-аминомаслена киселина или GABA. Друг вид бактерии – бактероиди, произвеждат GABA и поддръжат по този начин живота на бактериите KLE1738.

Тази откритията демонстрират различните начини, по които бактериите работят заедно в червата. За нас това е важно, защото GABA е невроактивно вещество, нужно за нормалното функциониране на централната нервна система. Депресивните разстойства са свързани с ниски нива на гама-аминомаслената киселина.

Ако микробиомът съдържа повече GABA произвеждащи бактерии, възможно е хората да са по-щастливи.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини