Гешев: Не сме бедна държава, пари има, но се краде много

Обвиняват шест души в организирана престъпна група за разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра, коментира пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения и за длъжностно престъпление.

"Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дена", коментира той за схемата с НОИ.Механизмът на измамите е с фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж за максимална пенсия.

Така са получавани документи за стаж в минната индустрия, като таксата за това е 10 000 лв., а дебитната карта, по която са превеждани парите, остава при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което е връщана на държателя.

"Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата".

Фалшифицираните пенсионни досиета са маркирани с абревиатура за "силно мой човек", за да бъдат предвижени бързо, обясни зам.-главеният прокурор. Тази схема едва ли е уникална за Силистра, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата, но ще са значителни, тъй като престъпната група е действала от дълго време, коментира Гешев.

"Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много", допълни той.

Зам.-главният прокурор обясни, че в случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните.Относно казуса с Арабаджиеви, Гешев обясни, че след тяхно съгласие могат да бъдат върнати в България в рамките на две-три седмици, а ако не искат, процедурата може да отнеме месеци.

Арабаджиеви са задържани, след оказано съдействие от испанските власти. Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации, обясни Иван Гешев.

"Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система", добави той.

Георги Семерджиев е освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция, коментира Гешев.

Припомняме, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Испания.

Малко по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че двамата са установени в жилището на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар, в близост до Барселона.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наблюдател
    14 0
    14:45, 9 мар 2019
    Затова са органите на реда! Трябва и промяна в законодателството. Който злоупотреби с обществени средства, трябва не само да бъде осъден, но и да се конфискува имуществото му и на семейството му. Най-силният превантивен закон е страхът от наказание! Преди години една магазинерка за сто лева начет можеше в затвора да иде. Сега хиляди и милиони се крадат. Време е желязна ръка да удря хайдуците по главата! Маскари крадат народни пари и собствената си държава!
Последни новини