8% от българите са убедени, че Земята е плоска

8% от пълнолетните българи са убедени, че Земята е плоска, а 11% имат колебания относно  формата на нашата планета. Това сочат резултатите от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“. Проучването тества и нагласите към ваксините. 15% са на мнение, че те са вредни за хората, 27% от интервюираните нямат мнение по въпроса. 
 
81% от запитаните в изследване нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението, че „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото, което почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.
 

Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма.

Интервюираните лица са запитани и дали са съгласни с твърдението, че „Хора са ходили/стъпвали на Луната“. Оказва се, че 74% са съгласни, а според 9% това твърдение е невярно. Останалите не могат преценят.

Колкото до нашумелия въпрос за ваксините, 15% се съгласяват с твърдение, че те най-често са вредни за хората, 58% не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират позиция.
 
Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. По този въпрос образованието играе решаваща роля, отчитат авторите на изследването.
 
Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ за проучвания „лице в лице“. Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини