Най-добрите ски учители в света ще обучават български деца

Най-добрите ски учители в света пристигат в курорта Пампорово за световния си форум Интерски конгрес 2019. В продължение на една седмица - от 17 до 23 март в ски зоната в зимния ни курорт ще има спиръщи дъха демонстрации, нощни шоу спектакли, звездни спускания.
Домакинството на Интерски конгрес, спечелено от Пампорово е събитие от национално значение. В конгреса ще участват над 1100 души от 33 държави – членки и 3 държави наблюдатели. А „Пампорово“ АД е направило сериозни инвестиции, за да може форума да се състои на достатъчно високо ниво.
„Създадохме изцяло нов конгресен блок, който се състои от 5 зали, едната от които е с много голям обем, събира до 1000 души, има още 4 други зали. Целият комплекс е изключително модерен, с цялата съвременна техника и създадени условия за конгресни събития от много голям мащаб. За първи път България е домакин на Интерски конгрес и така се нарежда сред най-големите ски курорти в Европа. И това е наистина събитие от национално значение“, каза на пресконференция в София председателят на организационния комитет Цветелина Бориславова.
„Действително се оказа, че спечелването на домакинството е трудно. Организацията обаче все повече ни доказва, че е сложен процес и изисква голям ресурс. Толкова много делегати и толкова много нови неща за първи път на този конгрес. Има обособени 6 специализирани зони за първи път на този конгрес. Не само един демонстрационен склон, на който нациите да се представят. Вече има изградена специализирана зона са ски и сноуборд свободен стил. Има изградена и специализирана зона за ски бягане северни дисциплини. Има тренировъчен склон с идентичен профил на пистата, където ще се случват спектаклите. Американската делегация пристига пет дни преди конгреса. Тя вече работи на Пампорово, за да изгради специализирана зона за обучение на деца. Тези 33 нации с три допълнителни като наблюдатели ще проведат на Пампорово обучение благотворително на деца, чиито семейства са в затруднено положение. Деца от Смолян и Чепеларе ще бъдат безплатно обучавани до края на конгреса“, каза Петър Янков -председател на УС на Българско ски училище.
По време на конгреса ще има три нощни шоу спектакъла с между 60-80 демонстратори на писта. За провеждането на форума на пистите ще работят над 150 доброволеца – ски учители и експерти по снежни спортове.
Церемонията на откриването на Интерски конгреса е в неделя - 17 март от 13.30 часа и ще бъде предавана пряко по БНТ. Очаква се да присъстват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на туризма и спорта. Предвижда се по пистата да се спусне т. нар. „звезден отбор“ на България от нашите най-известни спортни имена – Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Рената Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, като символ, че застават зад каузата спорта в България да се развива.
Ще има ден на отборите на всички държави, както и много забавления и блясък. Конгресът продължава една седмица, до 23 март и в програмата му са предвидени над 100 демонстрации на ски техника на пистата. Всеки ден по 6 нации ще правят технически демонстрации на пистите преди обяд. Те ще се представят като ансамбли, за да демонстрират най-високите достижения в техниката си. След това ще участват в уърк шопове в различни направления.
Всеки ден в 13.30 часа 120 деца ще бъдат извозвани от Смолян и Чепеларе и ще започват уроци на пистите с международните ски учители в партньорство с български ски учители.

На брифинга в София участваха още Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на община Чепеларе Славка Чакърова и заместник кметът на община Смолян Марин Захариев.

СмолянБгвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини