4 °C

WSJ: След 6 години цените на електромобилите ще се изравнят с бензиновите

Благодарение на спада на цените на акумулаторните батерии, електромобилите ще поевтиняват също толкова бързо, като слънчевите панели. А литият и кобалтът вече няма да са дефицитни.

Излишъкът на метали

Аналитиците на Wall Street Journal съобщиха, че в началото на 2019 година цените на лития и кобалта – задължителните за съвременните акумулаторни батерии метали, рязко са паднали. В същото време пазарът на електромобили расте – през 2018 година продажбите на EV са нараснали със 64%.

Според тази информация, цените на кобалта от началото на годината до днес са спаднали с 30% и са достигнали минимума за последните две години. А в сравнение с пика от месец април 2018 година те са намалели с 60%.

Цените на лития също падат с всеки изминал ден и през месец януари цената на този метал достигна рекорден минимум за последните няколко години.

Преди време се очакваше възникването на „кобалтов ров„. Прогнозираше се остър недостиг на този метал и дори се очакваше, че запасите от кобалт ще секнат през 2020-те години. Най-големият играч на този пазар – Glencore Plc, увеличи добива си от 27 тона годишно на 42 тона.

Но мрачните прогнози не се сбъднаха. В наши дни няма повишено търсене на кобалт и цените на този метал паднаха, а котировките на акциите на „кобалтовите компании“ намаляха с 50 и дори 80%.

Немалка роля в този процес изигра Китай, който е ключов играч на пазара на акумулаторните батерии за електромобили. В Китай намаляха темповете на ръст в производството на електромобили, а неясната политика за данъчни отстъпки при закупуването на електрически автомобили само усложни ситуацията.

Според аналитиците на Citigroup, благодарение на миналогодишният ръст в добива на кобалт, излишъците от този метал ще стигнат до 2022 година включително.

Ерата на евтините електромобили

Експертите предполагат, че тези процеси допълнително ще намалят цените на електромобилите. Генералният директор на енергийната компания Enel X Франческо Вентурини дава за пример индустрията на слънчевите панели. В тази област цените на ресурсите стабилно падат вече няколко години.

Така например, през 2008 година един килограм поликристален силиций струваше $450, а през 2009 година – едва $70. В крайна сметка, цената на слънчевите панели през 2018 година спадна с 84%.

Пазарът на електромобили следва същия сценарий.

Вентурини прогнозира, че към 2025 година електромобилите ще струват точно колкото обикновените автомобили с двигател с вътрешно горене. Експертът допуска, че дотогава учените ще създадат алтернатива на лития и кобалта и ще създадат акумулаторни батерии от нов тип. Очаква се пробив в тези технологии, а големите компании инвестират милиарди в изследванията за създаване на нови технологии в електрическия транспорт.

Генералният директор на Enel X е убеден, че през следващите 5-10 години инвестициите в електрическия транспорт ще надхвърлят $300 милиарда.

Редица компании вече започнаха да намаляват количеството кобалт в своите акумулатори. Така например, Panasonic вече пристъпва към двойното намаляване на този метал в своите батерии. Tesla от своя страна планира изцяло да се откаже от използването на кобалт в акумулаторните батерии на своите електромобили.

Ситуацията с лития е по-различна. Изследванията показват, че търсенето на този метал ще продължи. Според прогнозите на учените, литиевойонните батерии няма да имат достойна алтернатива до 2050 година. Но цените на батериите ще продължат да падат. Според Bloomberg, цената на акумулаторните батерии ще продължи да намалява и към 2024 година ще достигне $94 за един киловатчас, а към 2030 година – вече $62. За сравнение, днес Tesla използва батерии с цена $176 за киловатчас.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини