Заключенията от разследването на Мълър за Тръмп и руската намеса

Американският президент Доналд Тръмп не е сътрудничил с руското правителство по време на кампанията си през 2016 година.

Няма данни, които да уличават и неговия предизборен щаб в същото, съобщиха световните информационни агенции.

Няма данни нито да е извършил престъпление, нито да е невинен по случая.

Не може и да се заключи дали се е опитвал да влияе на правосъдието.

Такива са заключенията на спецпрокурора Робърт Мълър по руската афера.

Неговото разследване продължи 2 години и не може нито да обвини, нито да оневини държавния глава.

Това обяви главният прокурор на САЩ Уилям Бар, който е изпратил заключенията си по доклада на Конгреса.

Той е изпратил писмо от 4 страници до конгресмените, в което накратко представя заключенията си относно доклада.

Припомняме, че днес се очакваше главният прокурор на САЩ Уилям Бар да предостави на Конгреса и на обществеността заключенията си по разследването на Мълър.

Демократите поискаха от Бар да се публикува доклада на Мълър и да предостави на Конгреса основните доказателства. Те заплашиха със съд, ако не са доволни от това, което предоставя Министерството на правосъдието.

Мълър предаде в петък окончателния доклад за разследването си за предполагаемо руска намеса на изборите.

По този начин официално беше сложен край на разследването, което се проточи почти две години след началото му през май 2017 г.

Конгресът вече оповести, че ще публикува доклада.

Тръмп очаквано коментира новината по познатия за него начин - със съобщение в "Туитър". В него той заяви, че се чуватва напълно реабилитиран.

По-късно пред журналисти Тръмп определи цялото разследване като "срам".

Велик ден за Америка, Доналд Тръмп и президентската администрация. Така вицепрезидентът Майк Пенс коментира последните събития. Според него, думите на самия президент са били потвърдени, а безпочвените обвинения на демократите - отхвърлени.

От Белия дом заявиха, че заключенията "напълно оправдават президента". Това се казва в изявлението на говорителя Сара Сандърс.

Адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани определи заключенията като "пълна победа" и настоя за проверка, която да установи кои са отговорните да се стигне до това 2-годишно разследване, което струва 40 млн. долара.

Конгресменът Джери Надлер, член на юридическата комисия в Камарата на представителите обаче подчерта, че заключенията повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори.

От руска страна коментираха, че все още не са запознати с документите. Това е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини