Европейските националисти създават алианс

Европейски националистически партии обявиха създаването на алианс преди изборите за Европейски парламент, които ще се състоят на 23-26 май.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия от дясната партия "Лига" Матео Салвини обяви обединението на пресконференция в Милано. Заедно с него бяха и представители на крайно дясната "Алтернатива за Германия", финландските националисти и датската Народна партия.

Те планират създаването на отделна парламентарна група - Европейски съюз на хората и нациите - като предизвикателство срещу властта на центристките партии.

Съпредседателят на "Алтернатива за Германия" (AfD) Йорг Мойтен заяви, че най-малко 10 партии ще влязат в алианса.

"Ние искаме да реФормираме Европейския съюз и Европейския парламент, без да ги разрушаваме. Искаме да направим радикални изменения", подчерта Мойтен.

Според правилата на Европарламента, за да се създаде една група, в нея трябва да има най-малко 25 евродепутати от минимум седем страни от ЕС (от всички 28, сред които още е Великобритания).

Матео Салвини добави, че алиансът се надява да стане най-голямата група в Европейския парламен и че ще се стреми да опази външните граници, историята и културата на Европа. Той се надява да обедини всички националистически, но засега рездинени сили в единен фронт.

"Заедно ще се борим за по-безопасна Европа с добре защитени външни граници, по-малко имиграция и по-силно сътрудничество за справяне с тероризма и ислямизацията", написа датският политик и евродепутат от Народната партия Андерс Примдал, съобщавайки новината.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    1 0
    18:51, 9 апр 2019
    Най после.Доста закъсняхте но по добре късно от колкото никога.
Последни новини